Aleşii PNL şi USR au depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu

DISTRIBUIȚI

Reacţii în lanţ din partea opoziţiei parlamentare după ce Codul Penal a fost modificat prin ordonanţă de urgenţă. Aleşii PNL şi USR au depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. De asemenea, iau în calcul chiar să demisioneze în bloc din funcţiile de senatori şi deputaţi pentru a forţa alegeri anticipate. Cei din USR au mai organizat şi un protest pe holurile Casei Poporului, protest care i-a deranjat vizibil pe social-democraţi.

Parlamentarii PNL şi USR au decis să pună în aplicare cea mai importantă pârghie pe care o au la îndemână. Să depună moţiune de cenzură împotriva cabinetului condus de Sorin Grindeanu.

Senatorii şi deputaţii pot retrage încrederea acordată guvernului prin moţiune de cenzură. Pentru iniţierea unei astfel de moţiuni, potrivit Constituţiei, este nevoie de semnăturile a cel puţin o pătrime din numărul total al parlamentarilor.

Cei din opoziţie s-au gândit deja şi la un plan B. O demisie în bloc. Dacă demisionează 50 la sută plus unu dintre parlamentari, atunci nu mai pot fi adoptate legi şi hotărâri pentru că, practic, nu se mai întruneşte cvorumul necesar. Acest gest ar putea duce la alegeri parlamentare anticipate.

Şi cei de la UDMR şi PMP s-au arătat indignaţi de gestul Executivului, de a modifica, pe furiş, Codul Penal.