Ajutor pentru femeile bătute

DISTRIBUIȚI

Sfârşitul acestui an ar putea aduce acel ordin de interdicţie emis imediat de poliţie după constatarea unei agresiuni de violenţă domestică. În prezent, victima trebuie să ceară ordinul de protecţie în instanţă, iar asta poate dura chiar şi o lună, timp în care, de cele mai multe ori, femeile mai pot încasa şi alte bătăi crunte. În România cifrele sunt alarmante. Sute de femei se sting sub ploaia de pumni a soţilor. 

Un caz înfiorător de violenţă domestică, sfârşit dramatic pentru o tânără mamă a avut loc în această primăvară în Capitală. Loredana a fost ucisă cu sânge rece de concubinul ei, chiar în magazinul în care femeia lucra. Alături de el aceasta trăia un coşmar.

Astfel de situaţii sunt cu sutele în România. Plângerile depuse la poliţie şi mai apoi retrase, ori ordinele de protecţie care vin prea târziu sau care nu-i impresionează cu nimic pe agresori au făcut ca numărul femeilor care îşi pierd viaţa să crească de la an la an.

Ministerul Muncii are gata un proiect de lege care ar urma să le dea dreptul poliţiştilor sosiţi să constate un caz de violenţă domestică să emită imediat un ordin de interdicţie pe numele agresorului.

Victima ar urma să fie dusă într-un centru şi consiliată psihologic. Acel ordin de interdicţie emis imediat nu i-ar mai da posibilitatea agresorului să-şi păcălească victima că loviturile aplicate au fost o întâmplare şi că acest comportament nu se va mai repeta. Multe femei cad în plasa soţilor violenţi şi de dragul copiilor sau din lipsa unui loc în care să se adăpostească se complac şi duc o viaţă de coşmar, cu bătăi repetate.

În România, una din patru femei a fost agresată fizic sau sexual de către partenerul său. În plus, 90% dintre victimele care cer un ordin de protecţie sunt femei. Proiectul de lege privind ordinul de interdicţie ar putea ajunge în Parlament la sfârşitul acestui an. Multe dintre ONG-urile care apără drepturile femeilor nu sunt de acord cu modificarea legislativă.