A venit în România să salveze animale, dar lucrurile au scăpat de sub control. Vorbim despre un bărbat din Elveţia, care s-a mutat într-o comună de lângă Capitală

DISTRIBUIȚI

A venit în România să salveze animale, dar lucrurile au scăpat de sub control. Vorbim despre un bărbat din Elveţia, care s-a mutat într-o comună de lângă Capitală. Plănuise să promoveze sterilizarea animalelor de rasă comună şi să ofere o a doua şansă câinilor fără stăpân. A strâns în propria casă zeci de câini, iar unii vecini s-au revoltat. Autorităţile din zonă sunt de acord ca barbatul să gestioneze problema câinilor comunitari, numai dacă va construi un adăpost la marginea comunei, astfel încât nimeni să nu fie deranjat.

Gianmarco Rubino este tehnician veterinar şi face parte dintr-o organizaţie de protecţie a animalelor din Elveţia. Pentru că în România încă mai sunt câini pe stradă, în special în mediul rural, a decis să se mute în comuna Sineşti, alături de familie, şi să pună pe picioare o clinică mobilă unde să sterilizeze gratuit animalele localnicilor, alături de alţi medici din Bucureşti, şi, de asemenea, să preia, temporar, câinii comunitari la el, după care să îi dea spre adopţie în alte ţări.

Intenţia lui de a salva animale i-a adus probleme în comunitate. Unul dintre vecini nu a fost de acord că el să adopte un număr mare de câini, chiar şi temporar. Aşa că, l-a reclamat autorităţilor.

Din aprilie, de când s-a mutat în comuna Sineşti, tehnicianul veterinar a adunat de pe străzi în propria casă în jur de 30 de câini. Gianmarco Rubino spune că în momentul în care a venit pentru prima dată în comuna Sineşti i-a spus primarului ce planuri are. Iniţial, povesteşte bărbatul, edilul a fost de acord cu ideea lui. Toate costurile ar fi urmat să fie asigurate exclusiv de asociaţie.

La rândul lui, primarul susţine că cel mai bine ar fi ca bărbatul din Elveţia să construiască un adăpost la marginea comunei, asfel încât nimeni să nu fie deranjat.

Dacă nu va fi lăsat să-şi ducă planul la bun sfârşit, italianul se va întoarce în Elveţia. Cei mai mulţi dintre localnici îşi doresc ca Gianmarco Rubino să plece, mai ales că în comună nu există niciun medic veterinar.

Între timp, însă, în comuna Sineşti, străzile sunt străbătute de zeci de câini înfometaţi şi bolnavi. În zonă nu există niciun adăpost pentru animale.