A venit iarna în România

DISTRIBUIȚI

E iarnă în toată regula la Harghita. A nins abundent, iar temperaturile au scăzut, noaptea trecută chiar şi sub -7 grade Celsius. Stradul de zăpadă ajunge, în unele locuri, la 15 centimetri. În Munţii Ceahlău, zăpada măsoară 44 de centimetri, iar circulaţia pe Transfăgărăşan este îngreunată. Şi asta nu este tot. Meteorologii anunţă că vremea va continua să se răcească, iar ninsorile nu se vor opri.

Iarna a venit mai devreme la munte. A nins abundent în ultimele zile, iar localnicii spun că, dacă va continua aşa, în curând vor putea schia. 

Se înregistrează deja de săptămâni bune temeperaturi scăzute, în Harghita. Lucru neobişnuit, spun localnicii care sunt nevoiţi să facă focul chiar şi de două ori pe zi. Noaptea trecută a fost cea mai rece de până acum. Termometrele au indicat -7 grade în întreaga regiune. Localnicii spun că iarna a venit cu o lună mai devreme în Harghita, în condiţiile în care, în anii trecuţi, o astfel de temperatură se înregistra abia la începutul lui decembrie. 

Drumurile sunt deja îngheţate, deşi zăpada a fost dată la o parte, iar cei care nu au maşinile echipate cu anvelope de iarnă, nu sunt în siguranţă pe munte. Cei mai câştigaţi sunt mecanicii, care nu mai fac faţă numărului mare de solicitări.

Întreaga ţară s-a aflat, noaptea trecută, sub informare de vreme rea. A nins abundent în Carpaţii Orientali şi Meridionali. În Vatra Dornei, zăpada s-a aşternut deja pe drumuri, dar şi pe acoperişurile caselor. În Munţii Ceahlău, pe vârful Toaca, stratul de zăpadă a ajuns la 44 de centimetri, iar la Bâlea Lac măsoară 25 de centimetri.