A MURIT SHIMON PEREZ

DISTRIBUIȚI

Shimon Peres, fostul preşedinte şi premier al Israelului, a murit la vârsta de 93 de ani. El s-a stins din viaţă la un spital din Tel Aviv, înconjurat de familie. Fostul lider israelian a suferit un accident vascular. Starea sa de sănătate se îmbunătăţise, dar s-a agravat brusc marţi.

Shimon Peres, de două ori prim-ministru şi o dată preşedinte al Israelului, a murit la primele ore ale dimineţii. Decesul său a fost anunţat de familie, într-o conferinţă de presă. Fiul său l-a numit pe fostul politician unul dintre părinţii fondatori ai Israelului, care a muncit necontenit în slujba statului.

Mesajele de condoleanţe au venit de peste tot din lume – de la preşedintele american, de la liderul Autorităţii Palestinieie sau de la Preşedintele României Klaus Iohannis. El a transmis omologului său israelian Reuven Rivlin (peres 8) o scrisoare în care îşi anunţă regretul pentru decesul fostului lider de la Tel Aviv.

Klaus Iohannis va participa la funeraliile lui Shimon Peres care vor avea loc vineri, pe 30 septembrie. Pe străzile oraşelor din Israel, atmosfera sumbră, de doliu, s-a putut simţi astăzi.

Shimon Peres a fost unul dintre ultimii politicieni care au participat la înfiinţarea statului Israel, în 1948. El a câştigat Premiul Nobel pentru pace în 1994, pentru acordul de pace încheiat cu liderii palestinieni, în 1993, la Oslo. Fostul preşedinte al Israelului, născut în Polonia, a considerat că palestinienii sunt cei mai apropiaţi vecini ai acestui stat şi că ei ar putea deveni şi cei mai buni prieteni ai ţării. Deşi iniţial un susţinător al aşezărilor evreieşti din Cisiordania, Peres a susţinut ulterior un compromis în privinţa pretenţiilor teritoriale în regiunile palestiniene