900 de flacoane necesare pentru tratarea celor cu imunodeficienţă primară ar urma să ajungă pe piaţă luna aceasta. Până atunci, însă, bolnavii sunt nevoiţi să se descurce cum pot în această situaţie de criză. Adulţii au renunţat la tratamentul lor pentru a-i putea salva pe copii

DISTRIBUIȚI

Deşi în urmă cu câteva zile spunea că nu este nicio problemă cu imunoglobulinele, ministrul Sănătăţii s-a văzut nevoit să recunoască lipsurile de pe piaţă, după ce a fost confruntat de pacienţi. Vina este însă în curtea companiilor producătoare de acest produs. Aşa că,Florian Bodog i-a chemat de urgenţă la minister şi le-a cerut să asigure dozele pacienţilor. 900 de flacoane necesare pentru tratarea celor cu imunodeficienţă primară ar urma să ajungă pe piaţă luna aceasta. Până atunci, însă, bolnavii sunt nevoiţi să se descurce cum pot în această situaţie de criză. Adulţii au renunţat la tratamentul lor pentru a-i putea salva pe copii.

Iulian Stroe este tatăl unui copil diagnosticat cu imunodeficienţă primară. În ultimul timp a alergat pe la spitale după imunoglobulina care îi salvează copilul. A mai găsit o rezervă în Capitală. O lună fără tratament l-ar supune pe micuţ la riscuri care i-ar putea fi fatale.

Pentru că tratamentul nu se mai găseşte în spitalele sau farmaciile din ţară, adulţii au renunţat la fiolele necesare pentru ei şi le-au dat copiilor.

O situaţie atât de gravă nu a mai fost niciodată, spun bolnavii. Au depus tot anul memorii şi au atras atenţia autorităţilor că lipsesc imunoglobulinele care le salvează viaţa, dar nu au fost luaţi în seamă. Abia când oamenii au mers cu copiii bolnavi la Ministerul Sănătăţii, Florian Bodog a admis că este într-adevăr o problemă. A dat însă vina pe firmele producătoare de imunoglobulină pe care le-a pus să asigure stocul.

Alte 3.000 de flacoane ar urma să fie livrate în luna ianuarie a anului viitor. Autorităţile iau în calcul şi modificarea cadrului legislativ pentru aceste produse.

Compania Naţională UNIFARM a achiziţionat 6.000 de fiole de imunoglobulină, dar acestea nu sunt nici suficiente şi nici folositoare pentru toţi pacienţii, iar pe unii i-ar trimite în şoc anafilactic.

Până când vor intra fiolele pe piaţă, bolnavii sunt nevoiţi să se descurce în situaţie de criză. Imunoglobulina conţine anticorpi care îi protejează pe oameni de boli, în special pe cei diagnosticaţi cu afecţiuni autoimune, sensibili şi la o banală răceală. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a inclus-o pe lista tratamentelor esenţiale, care să nu lipsească din nicio ţară.