4 ore de discuţii, nicio concluzie. Este pe scurt, rezultatul dezbaterii publice privind legea graţierii şi modificarea codului penal

DISTRIBUIȚI

4 ore de discuţii, nicio concluzie. Este pe scurt, rezultatul dezbaterii publice privind legea graţierii şi modificarea codului penal. Peste 200 de persoane s-au înscris la dezbatere pentru a-şi expune punctul de vedere în faţa ministrului justiţiei. Varianta iniţială a ordonanţelor va fi amendată, a spus Florin Iordache, cel care nu a precizat şi ce anume va fi eliminat din textul proiectelor. Rămâne, aşadar, un mister sub ce formă vor merge actele normative în faţa Guvernului, dacă vor rămâne sau nu ordonanţe de urgenţă.

Ministrul justiţiei a precizat, totuşi, că de graţiere nu va beneficia niciun politician şi, totodată, legea nu se adresează nici persoanelor acuzate de fapte de corupţie, violatorilor, criminalilor sau recidiviştilor.

Textele celor două proiecte controversate vor fi modificate şi se va ţine cont şi de observaţiile celor care au participat la dezbaterea publică, a precizat Florin Iordache. Însă, ministrul nu a vrut să declare şi ce anume va fi scos din text.

La dezbaterea publică au participat atât persoane care au fost împotriva adoptării actelor normative şi care au cerut inclusiv demisia ministrului justiţiei, dar şi oameni care susţin legea graţierii, printre ei şi condamnaţi penali.

La discuţii a participat şi finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali. El a catalogat ordonanţa de urgenţă privind graţierea ca fiind „un proiect şmechereşte”.

Dezbaterea publică a fost ultimul pas înainte ca Executivul să decidă cum va adopta proiectele. Aceasta vine în contextul în care duminică seară au avut loc proteste în aproape toată ţara. Aproape 100.000 de oameni au ieşit în stradă, fiind împotriva graţierii şi modificării Codului Penal.