26 de secunde. De atât a fost nevoie pentru ca tavanul din clubul Colectiv să devină o minge imensă de foc. Când şi-au dat seama că nu mai aveau scăpare, tinerii s-au înghesuit spre uşile de evacuare. Pe una dintre ele au găsit-o blocată. Pe cealaltă, lată de doar 80 de centimetri, oamenii au ieşit care, cum au putut. Am stat de vorbă cu unul dintre supravieţuitorii din acea noapte cumplită, dar şi cu un specialist care ne-a explicat ce măsuri ar fi trebuit să ia patronii clubului

DISTRIBUIȚI

26 de secunde. De atât a fost nevoie pentru ca tavanul din clubul Colectiv să devină o minge imensă de foc. Când şi-au dat seama că nu mai aveau scăpare, tinerii s-au înghesuit spre uşile de evacuare. Pe una dintre ele au găsit-o blocată. Pe cealaltă, lată de doar 80 de centimetri, oamenii au ieşit care, cum au putut. Am stat de vorbă cu unul dintre supravieţuitorii din acea noapte cumplită, dar şi cu un specialist care ne-a explicat ce măsuri ar fi trebuit să  ia patronii clubului. Urmăriţi acum un nou episod din campania „România fără autorizaţie”.

30 octombrie 2015. Concertul celor de la Goodbye to Gravity a început de aproape jumătate de oră, iar, în partea dreaptă a scenei, se aprind focurile de artificii. După 16 secunde, artificiile se sting, însă unul dintre stâlpii de susţinere de lângă scenă rămâne luminat. De fapt, luase foc, iar flăcările s-au extins la tavan, parcă, într-o fracţiune de secundă.

Însă, clădirea în care se afla clubul nu doar că nu avea niciun plan de evacuare în caz de incendiu. Ba chiar avea o singură ieşire, una îngustă, de 80 de centimetri.

Aşadar, un club despre care pompierii pretindeau că nu mai auziseră până atunci a rămas şi va rămâne în memoria COLECTIVĂ drept cel mai mare dezastru din ultimii ani, pe care mulţi îl numesc chiar… iadul pe pământ. Deşi spuneau că şi-au învăţat lecţia, autorităţile au fost luate pe nepregătite şi în cazul Bamboo, şi la incendiul din azil. La doi ani de la tragedie, cel mai scump au plătit părinţii, care şi-au pierdut copiii în flăcări sau în spitalele pline de infecţii.