Ziua de 1 mai a fost marcată de proteste. La Paris, trei poliţişti au fost răniţi după ce mulţimea a aruncat în forţele de ordine cu sticle incendiare

DISTRIBUIȚI

Ziua de întâi mai a fost marcată de proteste – unele, paşnice, altele, marcate de violenţe. La Paris, trei poliţişti au fost răniţi după ce mulţimea a aruncat în forţele de ordine cu sticle incendiare. În Turcia, manifestaţiile s-au încheiat cu peste 200 de arestări. Ciocniri au fost înregistrate şi în Statele Unite, dar şi în Venezuela, în timpul unor demonstraţii antiguvernamentale.

La Paris, mii de sindicalişti şi de manifestanţi anticapitalişti au participat la proteste de stradă. Poliţia şi câţiva demonstranţi au ajuns să se încaiere. Jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene la cocteilurile Molotov aruncate de protestatari.

La Istanbul, mai multe grupuri de protestatari au intrat în conflict cu forţele de ordine, după ce au încercat să ajungă în Piaţa Taksim, zonă restricţionată de autorităţi. Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc ca să disperseze mulţimea.

Au fost efectuate peste 200 de arestări. Un bărbat în vârstă de 57 de ani a murit, după ce a fost călcat de o maşină a poliţiei, pe care erau montate tunuri cu apă.

Dar la Portland, în statul Oregon, anarhiştii au început să arunce cu obiecte în forţele de ordine şi să pornească incendii. 25 de persoane au fost arestate.

De luni bune, Venezuela fierbe. Numeroase proteste antiguvernamentale au fost organizate aici împotriva guvernului socialist şi preşedintelui care au aruncat ţara într-o gravă criză economică. Aşa că ziua de 1 mai a reprezentat un nou prilej pentru venezueleni de a-şi manifesta furia în stradă.