Zilele trec, vaccinurile tot nu se găsesc. Din cabinetele medicilor lipsesc trei din cele cinci vaccinuri obligatorii: hepatitic B, hexavalent şi tetravalent

DISTRIBUIȚI

Zilele trec, vaccinurile tot nu se găsesc! Din cabinetele medicilor lipsesc trei din cele cinci vaccinuri obligatorii. Este vorba despre hepatitic B, hexavalent şi tetravalent. Alarmant este faptul că, în plină epidemie de rujeolă, riscăm să rămânem şi fără dozele necesare pentru vaccinul împoriva acestei boli. Cine are bani, merge şi îl cumpără de la vecini. Însă mulţi părinţi nu îşi permit acest lucru, aşa că nu le mai rămâne decât să se roage ca micuţii lor să nu se îmbolnăvească, înainte de imunizare.

Sânziana este mama unei fetiţe de doi ani şi jumătate, Ilinca. A amânat vaccinarea pentru că micuţa era mai mereu răcită. Când în sfârşit a reuşit să ajungă cu copilul la medic să îl imunizeze, s-a lovit de aceeaşi problemă cu care se confruntă tot mai mulţi părinţi. Vaccinul hexavalent este de negăsit.

Singura soluţie pe care o mai are este să cumpere vaccinul din străinătate. Chiar şi aşa, costurile sunt mai ridicate pentru că substanţa trebuie transportată în anumite condiţii.

Vaccinul hexavalent se administrează la 2, 4 şi 11 luni şi previne 6 boli, printre care difterie, tuse convulsivă, poliomelită şi hepatita B. Fără administrarea lui şi rata mortalităţii din cauza acestor boli ar fi una foarte mare. Probleme sunt şi cu alte vaccinuri.

În România, vaccinarea se face conform calendarului următor, pus la dispoziţie şi pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

CALENDAR DE VACCINARE

– hepatitic B: primele 24 ore

– BCG: 2-7 zile

– hexavalent: 2, 4, 11 luni

pneumococic: 2 luni, 4, 11 luni

– ROR: 9 luni, 5-7 ani

– tetravalent: 6 ani

sursa: Ministerul Sănătăţii

Tetravalentul, care se administrează la vârsta de 6 ani, nu se mai găseşte de un an de zile, spun medicii de familie. Vaccinul pneumococic apare şi el în grilă, însă doar pe hârtie.

Chiar dacă până acum nu au fost probleme cu vaccinul împotriva rujeolei, în unele judeţe stocurile sunt deja pe terminate. Şi asta în condiţiile în care ministrul sănătăţii vorbea oricum, săptămâna trecută, despre o rată de vaccinare scăzută, în plină epidemie de rujeolă.

Florian Bodog a declarat că peste 153.000 de doze de tetravalent sunt în curs de distribuire, iar hexavalentul va ajunge în ţară la sfârşitul lunii.

Însă pentru că vaccinurile nu au fost disponibile la timp, pe lista de aşteptare s-au adunat foarte mulţi copii încât sunt şanse ca nici următoarele doze să nu fie suficiente.