Zi de zi, peste tot în lume, milioane de animale sunt supuse unor chinuri teribile. Scopul? Evoluţia omenirii. Vorbim despre necuvântătoarele de laborator şi ne referim în special la şoareci şi iepuri. În ţara noastră, există lege de protecţie a animalelor folosite în scop ştiinţific, iar ea ar urma să fie pusă de parlamentarii noştri în concordanţă cu o directivă europeană astfel încât suferinţa să nu mai fie atât de mare

DISTRIBUIȚI

Zi de zi, peste tot în lume, milioane de animale sunt supuse unor chinuri teribile. Scopul? Evoluţia omenirii. Vorbim despre necuvântătoarele de laborator şi ne referim în special la şoareci şi iepuri. În ţara noastră, există lege de protecţie a animalelor folosite în scop ştiinţific, iar ea ar urma să fie pusă de parlamentarii noştri în concordanţă cu o directivă europeană astfel încât suferinţa să nu mai fie atât de mare. Proiectul de lege ce prevede acest lucru păstrează, însă, metode de sacrificare extrem de dureroase, precum decapitarea sau dislocarea cervicală.

Extrem de multe animale sunt folosite în cercetările ştiinţifice şi medicale. Fie că vorbim de peşti, amfibieni, reptile, păsări, rozătoare sau mamifere mari.

În Capitală, experimente pe animale se fac, în anumite perioade, la Institutul Naţional de Cercetare, Dezvoltare Medico-militară „Ion Cantacuzino”, care este şi producător de necuvântătoare de laborator. Toate animalele pe care se fac teste sunt sănătoase, iar, în final, ucise.

Varianta eutanasierii este cea recomandată de specialiştii din domeniu.

Recent, parlamentarii PSD-ALDE au depus o iniţiativă de modificare a legislaţiei privind protecţia animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice. Se propune, însă, păstrarea unor metode de ucidere precum decapitarea, dislocarea cervicală sau utilizarea unei supradoze de anestezic ori a unei tije perforante.

Aceste metode sunt mult mai ieftine decât eutanasierea. În cazul câinilor spre exemplu, injecţia letală costă aproximativ 150 de lei pentru un singur patruped.