Vulcanul Etna a erupt din nou şi a rănit 15 persoane. Autorităţile monitorizează cu atenţie situaţia şi nu mai permit accesul turiştilor în apropiere

DISTRIBUIȚI

Cel mai mare vulcan activ din Europa, Etna a erupt din nou şi a rănit 15 persoane. Autorităţile monitorizează cu atenţie situaţia şi nu mai permit accesul turiştilor în apropiere.

Vulcanul a erupt pe neaşteptate, fără să dea vreun semn de intensificare a activităţii. În momentul în care s-a produs erupţia de lavă, în apropiere erau o serie de vizitatori dar şi jurnalişti ai postului britanic BBC. Lava fierbinte a ţâşnit cu putere şi a intrat în contact cu zăpada încă aşternută în jurul craterului aflat la 3000 de metri altitudine . Reacţia a fost extrem de violentă , iar oamenii aflaţi în apropiere au fost răniţi de aburi şi de pietre. 

Cu toate acestea sperietura a fost una zdravănă, mai ales că nimic nu prevestea trezisrea bruscă a vulcanului. Iar în grupul de turişti temerari se afla şi o femeie în vârstă de 78 de ani, dar care, din fericire, nu a păţit nimic. Totuşi, pentru că întreg perimetrul este periculos, există nişte reguli de protecţie foarte clare. 

Etna este cel mai mare vulcan activ de pe bătrânul continent, iar activitatea sa a dat semne de intensificare undeva la sfârşitul lunii ianuarie. Specialiştii nu au notat deocamdată nicio erupţie masivă, însă fenomenele  din interiorul conului vulcanic sunt monitorizate permanent şi supravegheate video cu camere termosensibile.