Vremea rea le-a stricat şi preoţilor planurile de Bobotează. În judeţele marcate cu cod roşu, totul a fost anulat. Excepţie a făcut Constanţa, unde IPS Teodosie a mers la malul mării şi a aruncat în apă trei cruci

DISTRIBUIȚI

Vremea rea le-a stricat şi preoţilor planurile de Bobotează. Conform tradiţiei, ar fi trebuit să arunce în râuri crucile sfinţite, aşa încât cei mai temerari creştini să sară după ele, pentru noroc şi bunăstare. Numai că, în judeţele marcate cu cod roşu pe harta meteorologilor, totul a fost anulat! Excepţie a făcut Constanţa, unde IPS Teodosie a mers la malul mării şi a aruncat în apă trei cruci. Şi, culmea, s-au găsit şi curajoşi care să le recupereze. 

La Constanţa, codul roşu a anulat slujba de Bobotează programată să se ţină pe malul mării. S-a ţinut în catedrală, dar la finalul ei, arhiepiscopul teodosie a vrut cu orice risc să respecte tradiţia.

Vântul a suflat cu atâta forţă încât crucile n-au ajuns prea departe. În câteva clipe valurile le-au adus la mal.

Totuşi, un tânar îmbrăcat în costum de scafandru s-a aplecat peste apă şi a luat o cruce, iar altul, înfofolit într-o blană de oaie, a pescuit de pe cheu o a doua cruce.

La Buzău, în schimb, preoţii au anulat programul cel mai aşteptat.

În aceste condiţii, preoţii au ţinut slujba de bobotează în catedrala Sf Sava, apoi au plecat acasă.

La Galaţi, tradiţia spune că de Bobotează vânătorii trebuie să traga cu arma, ca să alunge spiritele rele. În comuna Slobozia Conachi, însuşi primarul a ţinut să respecte datina, în curtea bisericii.