Vladimir Putin i-a oferit lui Dodon o hartă a Moldovei mari. „Jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc”, spune Igor Dodon

DISTRIBUIȚI

„Jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc”. Declaraţia îi aparţine lui Igor Dodon. Proaspătul preşedinte al Republicii Moldova a făcut aceaste afirmaţii după o întrevedere la Moscova cu omologul său, Vladimir Putin, în contextul în care liderul de la Kremlin i-a oferit lui Dodon o hartă a… Moldovei mari.

Un cadou controversat a primit Igor Dodon de la Vladimir Putin. Mai exact, o hartă din secolul al 18-lea care înfăţişează aşa-zisa Moldovă Mare. Harta a fost realizată după războiul ruso-turc din 1790-1791 şi cuprinde teritoriile Republicii Moldova, al provinciei Moldova din România, nordul Bucovinei şi o regiune din Dobrogea.

Dodon a adăugat că regretă că Imperiu Rus nu a anexat întreaga Moldovă în 1812. Dacă nu s-ar fi oprit la Prut, acum am fi avut o Moldovă întregită, a precizat liderul de la Chişinău.

Preşedintele României Klaus Iohannis a reacţionat la declaraţiile omologului său moldovean, în cadrul întâlnirii anuale cu şefii misiunilor diplomatice de la Bucureşti.

Pe lângă declaraţiile expansioniste făcute la Moscova, Igor Dodon a precizat că ţara sa va anula Acordul de Ascodiere la Uniunea Europeană, semnat în 2014, imediat ce partidul său socialist va câştiga următoarele alegeri. Afirmaţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe alături de Vladimir Putin.

Şeful de la Kremlin a ţinut să vorbească, în cadrul acestei întâlniri cu presa, şi despre recentul scandal conform căruia Rusia ar deţine materiale compromiţătoare cu Donald Trump, preşedintele-ales al Statelor Unite.

Putin a respins acuzaţiile conform cărora Trump ar fi chemat prostituate în camera sa de hotel, în timpul unei vizite la Moscova, şi că serviciile de informaţii ruse ar avea înregistrări care ar atesta acest lucru. Preşedintele Rusiei a adăugat că, oricum, „prostituatele ruse sunt cele mai bune din lume”.