Vladimir Putin a fost cel care a comandat atacurile informatice care l-au ajutat practic pe Donald Trump să câştige alegerile prezidenţiale. Este concluzia raportului serviciilor de informaţii americane

DISTRIBUIȚI

Vladimir Putin a fost cel care a comandat atacurile informatice care l-au ajutat practic pe Donald Trump să cîştige alegerile prezidenţiale. Este concluzia raportului serviciilor de informaţii americane, raport solicitat de preşedintele american Barack Obama. 

Raportul a fost dat publicităţii ieri, la solicitarea expresă a lui Barack Obama, care a dorit ca problema atacurilor cibernetice din campania electorală din toamnă să fie lămurită până la terminarea mandatului său la Casa Albă. Guvernul rus şi preşedintele Putin au o preferinţă clară pentru Donald Trump , care a fost favorizat prin discreditarea candidatului democrat, Hillary Clinton, se arată în document. 

Raportul mai sugerează faptul că puterea de la Moscova va utiliza experienţa acumulată în campania prezidenţială din SUA şi pentru a influenţa în sensul în care va dori viitoare alegeri din alte ţări. Preşedintele Putin a fost însă foarte tranşant încă de la primele acuzaţii formulate la adresa Rusiei

Raportul publicat ieri este o sinteză a informaţiilor adunate de NSA, FBI sau CIA. Preşedintele ales, Donald Trump, care este practic beneficiarul atacurilor informatice ruse a declarat într-un comunicat. 

DONALD TRUMP -preşedinte ales al SUA:

Deşi Rusia, China, alte ţări, grupări sau indivizi din afară încearcă permanent să pătrundă în infrastructura instituţiilor noastre guvernamentale, a companiilor , inclusiv a Comitetului Naţional Democrat, nu a existat niciun impact asupra rezultatului alegerilor.

Cu aproximativ o săptămână înainte de scrutinul prezidenţial din 8 noiembrie , o serie de emailuri aparţinând candidatului democrat Hillary Clinton au fost publicate după ce hackerii ar fi pătruns în căsuţa de poştă electronică a acesteia. Conţinutul emailurilor, chiar dacă nu a fost unul vădit compromiţător, a fost folosit de tabăra adversă pentru a influenţa rezultatul scrutinului prezidenţial. Multe voci au susţinut chiar că victoria republicanului Trump se datorează atacului cibernetic pus la cale de Rusia, care nu ar fi dorit ca democrata Clinton să ajungă la Casa Albă.