Viscol cu rafale de peste 70 de kilometri la oră şi nămeţi de un metru. A fost iarnă adevărată la munte, unde zone întregi au fost complet paralizate

DISTRIBUIȚI

Viscol cu rafale de peste 70 de kilometri la oră şi nămeţi de un metru. A fost iarnă adevărată la munte, unde zone întregi au fost complet paralizate. În Munţii Făgăraş, cinci tineri au rămas blocaţi cu maşina în nămeţi, iar în Bucegi, jandarmii montani au intervenit pentru a salva un bucureştean şi caii lui de curse blocaţi în zăpadă. Intervenţia salvamontiştilor a durat 30 de ore.

Bărbatul de 48 de ani, din Bucureşti, s-a hotărât să coboare cei doi cai de curse, pe care îi ţine într-un grajd din zona Piatra-Arsă. N-a ţinut cont de avertizările meteorologilor şi a pornit la drum pe un viscol năprasnic. În scurt timp şi-a dat seama că nu mai poate înainta, din cauza stratul gros de omăt depus pe carosabil, aşa că a cerut ajutor. Jandarmii montani au pornit imediat într-o cursă contracronometru.

Misiunea de salvare s-a încheiat cu succes după aproape 30 de ore, timp în care utilajele au acţionat fără întrerupere. La final, bărbatul le-a mulţumit jandarmilor pentru că i-au salvat animalele.

Şi în Masivul Făgăraş natura s-a dezlănţuit. Cinci turişti au avut nevoie de ajutor după ce au rămas împotmoliţi în nămeţi. Tinerii, cu vârste cuprinse între 18 şi 22 de ani, au pornit seara trecută spre Bâlea, pentru a face câteva fotografii. Pe drum s-a pornit însă viscolul şi n-au mai putut înainta, aşa că au cerut ajutor. Salvamontiştii au reuşit să îi ducă în siguranţă la un refugiu, iar autoturismul a fost scos din zăpadă cu un utilaj.