Veşti proaste pentru românii cu credite în lei. Indicele ROBOR la 3 luni, cel în funcţie de care sunt calculate dobânzile la credite, a crescut la 1,8 la sută

DISTRIBUIȚI

Veşti proaste pentru românii cu credite în lei. Indicele ROBOR la 3 luni, cel în funcţie de care sunt calculate dobânzile la credite, a crescut la 1,8 la sută. Este cel mai mare nivel atins în ultimii 3 ani de zile. Motivul creşterii ţine de problemele de lichiditate în piaţă, a declarat ministrul Finanţelor, după o întâlnire cu reprezentanţii BNR. Efectele se vor regăsi în ratele românilor, care vor fi mult mai mari.

Indicele Robor la trei luni a continuat să crească într-un ritm accelerat în ultimele 30 de zile. Acesta a ajuns acum  la un nivel de 1,8 la sută, fiind cel mai mare din ultimii trei ani.

Ministrul a precizat că o influenţă semnificativă au avut-o şi încasările realizate de Ministerul de Finanţe. Ionuţ MIşa este optimist când vine vorba de stoparea creşterii ROBOR şi influenţele  pozitive asupra pieţei care vor fi în perioada următoare.

Majorarea indicelui va fi resimţită de români. Cei cu credite în lei vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru a-şi achita ratele.

Analiştii spun că prognozele pentru sfârşitul anului arată o continuă creştere a ROBOR.

Indicatorul a mai atins nivelul de 1,8 la sută în noiembrie 2014.