Veşti proaste pentru cei care au zboruri programate vineri. Angajaţii regiei care ROMATSA intră în grevă de avertisment între orele 11 şi 13

DISTRIBUIȚI

Veşti proaste pentru cei care au zboruri programate vineri. Angajaţii regiei care se ocupă cu dirijarea traficului aerian în România intră în grevă de avertisment între orele 11 şi 13. Asta înseamnă că în acest interval majoritatea curselor care ar trebui să decoleze sau să aterizeze de pe aeroporturile din ţară riscă să fie anulate sau vor înregistra întârzieri mari.

Cele mai mari probleme vor fi pe aeroportul Henri Coandă din Capitală. Zilnic, pe acest aeroport sunt în jur de 300 de decolări şi aterizări, iar peste 30.000 de pasageri tranzitează terminalele. Greva de avertisment va paraliza traficul aerian pentru 2 ore. Doar 33 la sută dintre curse vor fi operate, indiferent că vorbim despre decolări, aterizări sau tranzitări ale spaţiului aerian.

Potrivit legii, sunt exceptate de la grevă zborurile monarhilor, şefilor de stat, miniştrilor sau cursele umanitare.

Ultima grevă organizată de Romatsa a fost în 2015. De atunci, volumul de muncă a crescut însă nu şi numărul angajaţilor. Astfel, sindicaliştii spun că personalul actual nu mai poate face faţă situaţiei.

La aeroportul Henry Coandă sunt 47 de controlori de trafic. Din cauza personalului redus, angajaţii Romatsa sunt nevoiţi să facă sute de ore suplimentare. Aceste ore nu sunt plătite şi nici nu sunt recuperate prin zile libere, aşa cum prevede Codul Muncii. Sindicaliştii susţin că problemele sunt cauzate de o conducere defectuasă a instituţiei din ultimii 7 ani.

ROMATSA:

Conducerea Romatsa dă asigurări că va depune toate eforturile necesare pentru a stopa declanşarea grevei de avertisment şi va continua negocierea cu partenerii sociali.

Sindicaliştii Serviciilor de Trafic Aerian au aproximativ 50 de solicitări, printre care şi încheierea contractului colectiv de muncă. Negocierile durează de mai bine de un an. Dacă nu vor fi soluţionate curând, angajaţii Romatsa sunt hotărâţi să declanşeze greva generală.