Veşti bune pentru pensionari. Cei care au pensii sub două mii de lei nu vor mai plăti impozitul pe venit, iar niciun pensionar din România nu va mai achita contribuţia la sănătate

DISTRIBUIȚI

Veşti bune pentru pensionari! Cei care au pensii sub două mii de lei nu vor mai plăti impozitul pe venit, iar toţi pensionarii din România nu vor mai achita contribuţia la sănătate. Decizia a fost luată în această după-amiază în Parlament. Atenţie, însă! În unele situaţii, banii rămaşi în buzunar nu se vor resimţi. În cazul pensiilor sub o mie de lei, vorbim de o creştere de numai 4,5 lei. Noua lege urmează să ajungă pe masa preşedintelui pentru a fi promulgată.

Codul Fiscal a fost modificat în şedinţă extraordinară de plen. Deputaţii au votat cu 207 voturi „pentru” şi 29 „împotrivă” eliminarea impozitului pentru pensiile sub 2.000 de lei şi scutirea tuturor pensionarilor de la plata contribuţiei asigurărilor sociale.

Odată cu această modificare a Codului Fiscal, pensiile cresc. Dar nu spectaculos, spun analiştii fiscali.

De majorări mai mari, vorbim, evident, în cazul pensiilor mai mari. La o pensie de 1.500 de lei, câştigul va fi de 96 de lei, iar la una în valoare de 2.000 de lei, de 204 lei.

Analiştii fiscali mai atrag atenţia asupra unui aspect: creşterile salariale şi scăderile sau eliminarea anumitor taxe şi impozite adâncesc deficitul bugetar.

Doar eliminarea impozitului pentru pensiile sub 2.000 de lei înseamnă un efort bugetar semnificativ. Potrivit ultimelor cifre de la Casa Naţională de Pensii, În ianuarie 2017 sunt înregistrate 1.286.149 de persoane cu pensii sub 2.000 de lei, iar valoarea lunară a impozitului plătit de aceste persoane este de 62.173.206 lei.

Recent, noul ministru de Finanţe, Viorel Ştefan, a declarat că datoria României poate să crească până la 60% din Produsul Intern Brut.

Noii aleşi mai anunţă că de la 1 februarie salariul minim pe economie va creşte cu aproximativ 16%.