Veşti bune pentru angajaţii români. Orice angajat care îşi va face un abonament de servicii medicale private va avea dreptul să scadă costul din calculul impozitului pe venit, în limita a 400 de euro pe an

DISTRIBUIȚI

Veşti bune pentru angajaţii români! Abonamentele la clinicile private vor fi deductibile din impozitul pe venit. Este vorba despre o modificare a Codului Fiscal care intră în vigoare de la începutul lunii februarie. Specialiştii spun că măsura este una bună, mai ales că va ajuta la prevenţia bolilor grave. Totodată, presiunea de pe sistemul public de sănătate va scădea.

De la 1 februarie, abonamentele la clinicile particulare vor fi considerate cheltuieli deductibile. Aşadar, orice angajat care îşi va face un abonament de servicii medicale private va avea dreptul să scadă costul din calculul impozitului pe venit, în limita a 400 de euro pe an. Angajatul va opta pentru un tip de abonament, iar apoi îl va duce angajatorului pentru a putea face deducerea de impozit din veniturile totale ale salariatului.

Dacă ne raportăm la limita de 400 de euro, angajatul va face o economie de 64 de euro pe an. Contravaloarea se va regăsi în salariu.

Măsura aduce avantaje nu doar pentru salariaţi. Furnizorii privaţi vor putea reinvesti sumele în deschiderea de noi clinici şi spitale la nivel naţional şi în consolidarea infrastructurii. Abonamentele medicale au, în primul rând, un rol preventiv. Astfel vor putea fi depistate unele boli grave care ar putea pune în pericol viaţa omului.

În acest moment, sunt un milion de abonamente medicale în sistemul privat, iar în următorii 4 ani numărul acestora se va dubla, susţin patronatele furnizorilor privaţi. Un abonament medical mediu costă 120 de euro pe an. Specialiştii spun că asigurarea medicală privată deductibilă va aduce mai multe beneficii angajaţilor, putând să beneficieze de servicii şi în cazul unui accident în străinătate.