Varza, banala legumă a toamnei, a fost ridicată la rang de festival! S-a întâmplat în Harghita, la Frumoasa, unde an de an localnicii strâng recolta în aceeaşi zi, de teama hoţilor care de multe ori sunt…proprii vecini

DISTRIBUIȚI

Varza, banala legumă a toamnei, a fost ridicată la rang de festival! S-a întâmplat în Harghita, la Frumoasa, unde an de an localnicii strâng recolta în aceeaşi zi, de teama hoţilor care de multe ori sunt…proprii vecini. Apoi, se vinde ce s-a cules şi se mai păstreauză doar câteva căpăţâni, care fie se pun la murat, fie…sunt tocate mărunt şi aruncate în ceaun, la gătit şi…tot ce se găteşte..se gustă la festival ! Urmează, atenţie, un material interzis pofticioşilor!

Se spune că varza de la Frumoasa, din Harghita, este cea mai bună din toată ţara. Este dulce, fragedă cu foi subţiri care se îmbracă frumos în căpăţâni uriaşe. Localnicii o plantează toţi în aceeaşi zi, an de an: la sfârşitul lui iunie, de sfântul Ladislau. Şi tot în aceeaşi zi, la mijloc de octombrie, o culeg.

La concursul culinar s-au înscris 20 echipe, care au gătit diferite mâncăruri, dar toate au avut la bază varza. Unii bucătari au venit şi de la sute de kilometri distanţă.

În acest an, recolta de varză de la Frumoasa nu a mai fost la fel de bogată ca în alţi ani. A căzut de două ori grindina, iar asta s-a simţit pe ogor şi în buzunarele cumpărătorilor. Un singur kilogram s-a vândut cu 1 leu şi 50 de bani.