Un munte de sticle de plastic a apărut în Palatul Arhiepiscopiei Tomisului. Zeci de credincioşi pregătesc de câteva zile cele 150 de mii de pet-uri care se vor umple cu agheasmă, în ajun de Bobotează

DISTRIBUIȚI

Un munte de sticle de plastic a apărut în Palatul Arhiepiscopiei Tomisului: zeci de credincioşi pregătesc de câteva zile cele 150 de mii de pet-uri care se vor umple cu agheasmă, în ajun de Bobotează. Deocamdată doar se etichetează, dar întreaga operaţiune este minuţioasă şi durează foarte mult, aşa că se lucrează zi şi noapte, continuu, în trei schimburi.

Cu mulţi ani în urmă, de Bobotează, la Constanţa, zeci de mii de credincioşi se băteau pentru a obţine apă sfinţită, iar risipa de agheasmă era foarte mare. Ca să evite toate acestea, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a decis să îmbutelieze sticle cu licoarea sfântă. E deja tradiţie la malul mării ca măicuţele şi credincioşii voluntari să pregătească recipientele cu câteva zile înainte de Bobotează.

Anul acesta vor fi pregătite 150 mii de sticle din plastic, cu 30 de mii mai multe decât anul trecut. Iar munca nu e deloc una uşoară.

Pe fiecare sticlută este lipită o etichetă pe care scrie anul în care s-a sfinţit apa. Mai-marii bisericii spun că aceasta rezistă chiar şi până la 20-30 ani.

Joi dimineaţa, Arhiepiscopia Tomisului va ţine o slujbă în faţa catedralei, asemănătoare cu cea din ziua de Bobotează. Atunci va fi sfinţită apa care apoi va fi imbuteliată şi pregătită pentru marea sărbătoare de vineri.