Un bărbat care a rămas paralizat de la gât în jos acum opt ani poate să îşi mişte din nou mâinile, graţie unei noi tehnologii, perfecţionate în Statele Unite. Cu ajutorul unei neuro-proteze, impulsurile sale nervoase din creier sunt citite de nişte senzori

DISTRIBUIȚI

Un bărbat care a rămas paralizat de la gât în jos acum opt ani poate să îşi mişte din nou mâinile, graţie unei noi tehnologii, perfecţionate în Statele Unite. Cu ajutorul unei neuro-proteze, impulsurile sale nervoase din creier sunt citite de nişte senzori care trimit apoi informaţia direct la braţele sale, pe care, astfel, şi le poate mişca.

Bill, în vârstă de 56 de ani, a rămas paralizat aproape complet în urma unui accident de bicicletă, în 2009. Acum, după atâţia ani de aşteptare, el se poate mişca din nou, cu ajutorul unei echipe de la Universitatea Case Western Reserve din Cleveland, în statul american Ohio.

Bill poate mânui pahare, farfurii sau tacâmuri şi se poate hrăni singur. Totul a fost posibil după ce în creierul pacientului au fost implantaţi nişte senzori care „traduc” impulsurile electrice din creier în mişcări ale muşchilor, cu ajutorul unui calculator. Un dispozitiv amplasat pe braţul bărbatului transmite impulsurile electrice direct la muşchii mâinii.

Este pentru prima oară când un pacient cu un astfel de implant pe creier se poate mişca atât de bine şi poate face mişcări atât de complexe. Tehnologia va fi perfecţionată, astfel că, în viitorul nu foarte îndepărtat, acest dispozitiv va fi mai mic, mai eficient, va funcţiona prin wireless, iar mişcările pacientului vor fi mai fluide.