Un atac cibernetic masiv a lovit companii, ministere şi chiar spitale din 99 de state de pe întreg mapamondul. România se numără printre ţările cele mai afectate, clasându-se pe locul al nouălea

DISTRIBUIȚI

Un atac cibernetic masiv a lovit companii, ministere şi chiar spitale din 99 de state de pe întreg mapamondul. România se numără printre ţările cele mai afectate, clasându-se pe locul al nouălea. În ţara noastră a fost întreruptă temporar producţia la Uzina Dacia de la Mioveni, transmite grupul francez Renault.

Cel puţin 75.000 de atacuri cibernetice în aproape 100 de ţări. Acesta este una dintre cele mai mari lovituri informatice din istorie. Afectate au fost calculatoarele cu sistemul de operare Windows.

Pe calculatoarele infectate apare un mesaj prin care se cere plătirea a 300 de Bitcoin – o monedă virtuală – pentru deblocarea fişierelor de pe terminale.

Alte instituţii şi firme afectate sunt: Departamentul Naţional de Sănătate din Marea Britanie, gigantul de telecomunicaţii spaniol Telefonica, FedEx în Statele Unite ori Ministerul de Interne al Rusiei.

În Regatul Unit, aşadar, lovite au fost şi spitalele. În unele cazuri, operaţiile pacienţilor au fost amânate, iar anumite programări anulate.

Informaţiile folosite pentru construcţia programului de tip RANSOMWARE ar fi fost furate de la Agenţia Naţională de Securitate Americană, NSA, de un grup de hackeri pe nume „Shadow Brokers”.

Ei au încercat să vândă online virusul, dar ulterior au furnizat gratuit aceste informaţii pe internet, în semn de protest faţă de Preşedintele american Donald Trump.

Windows a creat un program care repară această vulnerabilitate din sistemul său de operare, însă nu toate calculatoarele şi-au făcut update-ul respectiv.