Uite gaura, nu e gaura! De câteva zile, politicienii se învârt în jurul unui subiect: o posibilă gaură la buget, în valoare de 10 miliarde de lei, lăsată de Guvernul Cioloş

DISTRIBUIȚI

Uite gaura, nu e gaura! De câteva zile, politicienii se învârt în jurul unui subiect: o posibilă gaură la buget, în valoare de 10 miliarde de lei, lăsată de Guvernul Cioloş. Mai mult, Liviu Dragnea i-a acuzat pe foştii guvernanţi că au plecat cu banii acasă. Drept urmare, în comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament vor da explicaţii secretarii de stat din Ministerul Finaneţor Publice şi Ministerul Fondurilor Europene. Între timp, actualul ministru de Finanţe l-a contrazis pe Dragnea şi a precizat că nu este vorba despre o gaură, ci despre o estimare nerealistă a veniturilor. Audierile încep mâine.

La cererea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, aleşii au adoptat un document în care scrie că foştii guvernanţi trebuie să explice cum au gestionat bugetul pe 2016. Iniţial, se vorbea de înfiinţarea unei comisii de anchetă în acest scop, în contextul în care şeful social-democraţilor a declarat că există o gaură în buget în valoare de 10 miliarde de lei. Ulterior, după ce actualul ministru de Finanţe, Viorel Ştefan, a afirmat că nu e vorba de o gaură, s-a decis ca investigaţia să fie făcut în comisiile de Buget-Finanţe din Parlament.

După audierea secretarilor de stat, membrii comisiilor iau în calcul să-i invite la discuţii şi pe fostul premier Dacian Cioloş, foştii miniştri Anca Dragu şi Cristian Ghinea şi pe fostul preşedinte al Fiscului, Dragoş Doroş. Însă, având în vedere că nu este vorba despre o comisie de anchetă, aceştia pot refuza să se prezinte în Parlament.

În cadrul acestei analize, vor fi puse şaptesprezece întrebări, la care Dacian Cioloş a răspuns deja. Pe Facebook.

Fostul prim-ministru a scris că dacă într-adevăr ar fi fost vorba despre o gaură, aceasta s-ar fi văzut. Şi că poate au fost nişte estimări prea ambiţioase. Practic, estimările făcute au fost mai mari faţă de veniturile efective.

Există posibilitatea să fie luaţi la întrebări şi angajaţi ai Băncii Naţionale şi Consiliului Fiscal.

Audierile trebuie să se sfârşească în termen de zece zile, timp în care în comisiile de Buget-Finanţe se va întocmi şi un raport cu concluzii, ce va fi apoi discutat în şedinţă de plen.