UE bagă în legalitate dronele din România. Condiţiile în care vor putea fi folosite

DISTRIBUIȚI
Prevederile absurde care au permis deschiderea unor dosare penale împotriva celor care au filmat din drone protestele din februarie, din Piaţa Victoriei, sunt pe cale să se schimbe. UE pregăteşte noi reguli pentru dronele de dimensiuni mici, care vor fi implementate obligatoriu, ulterior, în legislaţiile naţionale.

Uniunea Europeană se pregăteşte să schimbe reguli care privesc dronele de dimensiuni mici pentru a armoniza legislaţiile naţionale. În România, reglementările aeronautice actuale, care sunt vechi de 20 de ani, au dus la situaţii absurde. Un profesor universitar a ajuns să fie tratat ca un infractor doar pentru că a captat cu drona imagini din Piaţa Victoriei, în timpul protestelor din februarie.

Prodecanul Facultăţii de Litere, lector dr. Ştefan Cătălin Constantin, a fost ridicat de jandarmi din Piaţa Victoriei, în seara zilei de 5 februarie 2017. Dascălul, care realiza imagini pentru o lucrare de cercetare s-a ales cu dosar penal pentru „exploatarea unei aeronave fără a poseda certificat de înmatriculare şi certificat de navigabilitate“. Potrivit acestuia, noile reglementări sunt bune, pentru că este fundamental ca omul să ştie în ce condiţii poate utiliza drona.

Evident că orice tehnologie, precum cea a dronelor, trebuie legiferată, dar nu abuziv ca până acum. Într-adevăr, cu o dronă poţi face rău. Cu un camion poţi intra în mulţime, cu o dronă poţi spiona, dar asta nu înseamnă că trebuie să interzici dronele cau camioanele. Trebuie să fie nişte limite legale, iar cei care nu le respectă să fie sancţionaţi”, afirmă Ştefan Cătălin Constantin.

Citeste mai mult: adev.ro/opnzs7