Turiştii străini sunt pândiţi la tot pasul de taximetrişti decişi să facă bani ilegal. Aşa ajung să plătească pentru o cursă de zece lei, peste o sută de lei

DISTRIBUIȚI

Bani deoparte şi nervi de oţel! Asta trebuie să aibă oamenii care ne vizitează ţara. Turiştii străini sunt pândiţi la tot pasul de taximetrişti decişi să facă bani ilegal şi aşa ajung să plătească pentru o cursă de zece lei peste o sută de lei, iar comunicarea se face mai mult prin semne. În ciuda faptului că trăim într-o ţară europeană, iar engleza este cea mai vorbită limbă de pe planetă, în Bucureşti serviciile publice în engleză sunt aproape inexistente.

„Aventura” turistului străin în Bucureşti începe de la gară sau de la aeroport. Reporterii Prima TV au vrut să vadă cum se desfăşoară exact această aventură şi s-au pus în pielea turistului străin. La Gara de Nord, taximetriştii pândesc efectiv persoanele care nu vorbesc limba română. Acestea sunt prada cea mai uşoară. Spre exemplu, pentru o cursă de la gară în Centru Vechi, care în mod normal costă în jur de zece lei, unui străin i se cere de ZECE ori mai mult. 25 de euro.

Tariful ne-a lăsat cu gura cascată. Aşa că, am refuzat. Taximetristul bişniţar nu se lasă, însă, bătut. Ne propune un alt preţ. 10 euro. Şi ne şi explică de ce este un preţ bun.

Oraşul este împânzit de asemenea taximetrişti care nu caută decât să-i fure pe ceilalţi. Pentru o altă cursă, de data aceasta din Centru Vechi până în cartierul Pipera, pentru care, teoretic, ar trebui să scoatem din buzunar aproximativ 15 lei, am plătit de trei ori mai mult.

Dacă vă aflaţi într-o situaţie asemănătoare, sunaţi la compania de care aparţine taxi-ul în care vă aflaţi.

Dacă nu reuşesc să înşele oamenii la capitolul preţul cursei, găsesc alte metode. Recent, doi turişti străini au fost la un pas să rămână fără bagaje, după ce un taximetrist le-a cerut 10 lei în plus bani pentru valize.

Dacă pentru turiştii străini cele mai multe taxi-uri din Bucureşti înseamnă furt pe faţă, mijloacele de transport în comun înseamnă….bătaie de cap. Serviciile în limba engleză lasă de dorit.

Ce fac, spre exemplu, controlorii RATB care nu ştiu limba engleză şi care dau peste un străin care circulă fără bilet? Poate pare incredibil, dar aşa este. Sună un prieten!

În Bucureşti, când vine vorba de transportul în comun, informaţii în limba engleză găsim numai la aeroport şi la metrou.