Trump a retras Statele Unite din Acordul de Parteneriat Transpacific, a îngheţat angajările guvernamentale federale şi a oprit finanţarea organizaţiilor internaţionale care oferă posibilitatea femeilor sărace de a face întreruperi de sarcină

DISTRIBUIȚI

Donald Trump a semnat primele trei memorandumuri după învestirea sa în funcţia de preşedinte al Statelor Unite. Deciziile sunt controversate, dar fuseseră anunţate de şeful de la Casa Albă încă din timpul campaniei prezidenţiale. Astfel, Trump a retras Statele Unite din Acordul de Parteneriat Transpacific, a îngheţat angajările guvernamentale federale şi a oprit finanţarea organizaţiilor internaţionale care oferă posibilitatea femeilor sărace de a face întreruperi de sarcină.

Semnarea Acordului de Parteneriat Transpacific a fost considerată o reuşită a administraţiei Obama. Tratatul încheiat între 12 ţări din regiunea Asia- Pacific are menirea de a contracara influenţa Chinei ca superputere economică în zonă. Dar, odată cu ieşirea Statelor Unite, Parteneriatul comercial nu mai are nici pe departe aceeaşi însemnătate. Trump a declarat în trecut că Acordul, a cărui ratificare nu ar fi trecut oricum de Congresul controlat de Republicani, ar avantaja China.

Conform unei dorinţe mai vechi a republicanilor, Guvernul federal nu va mai putea face angajări – excepţie face însă armata. Tot în acord cu politica Partidului Republican, Statele Unite NU vor mai finanţa din fonduri federale ONG-urile internaţionale care oferă consiliere în probleme de sănătate şi întreruperi de sarcină femeilor din zone defavorizate. Trump a semnat această hotărâre înconjurat de bărbaţi, după cum au semnalat activiştii pentru drepturile omului. Washingtonul aloca anual 600 de milioane de dolari acestui proiect de care beneficiau în special locuitorii din ţări din lumea a treia.

La o zi după învestirea lui Donald Trump, milioane de oameni din Statele Unite, dar şi din întreaga lume, au mărşăluit în semn de protest faţă de intenţia preşedintelui de a restricţiona anumite libertăţi şi drepturi ale femeilor.