Trei sferturi dintre români se aşteaptă să primească o pensie de peste 500 de euro, arată un studiu recent. Asta, în condiţiile în care, mai mult de o treime dintre noi nu economiseşte deloc

DISTRIBUIȚI

Trei sferturi dintre români se aşteaptă să primească o pensie de peste 500 de euro, arată un studiu recent. Asta, în condiţiile în care, mai mult de o treime dintre noi nu economiseşte deloc. În prezent, puţin peste 1 la sută din actualii pensionari primesc la final de lună o pensie de peste 500 de euro. Şansa de a avea mai mulţi bani la bătrâneţe vine şi din Pilonul II. Şapte milioane de români au aderat la pilonul de pensii private obligatorii, în ultimii zece ani, contribuţia medie a unui român fiind de aproape 5.500 de lei.

Bilanţul primilor zece ani de pensii private în România arată că s-au strâns în total 38 de miliarde de lei în conturile participanţilor. Un milion dintre românii care au aderat la pilonul II de pensii au deja în cont peste 10.000 de lei.

Un studiu realizat recent arată că trei din patru români aşteaptă o pensie de peste 500 de euro în momentul în care se retrag din viaţa activă.

În medie, contribuţia lunară a unui român pentru pensia privată obligatorie este de 250 de lei.

Statisticile pentru modul în care vor evolua lucrurile în viitor sunt îngrijorătoare. În prezent, un angajat susţine 1.35 pensionari însă în 2042 o singură persoană activă va susţine 2,5 pensionari. Pilonul II de pensii a fost subiect de discuţie în rândul actualilor guvernanţi încă de la investire, atunci când declaraţiile au fost contradictorii între ministrul Finanţelor care spunea că acesta va fi desfiinţat, premierul infirmând ulterior acest lucru. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în viitor cu acest sistem privat de pensii.