Tratamente revoluţionare cu celule stem prelevate din ţesutul adipos. Terapiile cu aceste celule ar putea vindeca inima după un infract, fără tăieturi şi fără durere

DISTRIBUIȚI

Dacă până în prezent am auzit de beneficiile celulelor stem extrase din măduva osoasă, acum medicii şi cercetătorii vorbesc despre tratamente revoluţionare cu celule stem prelevate din ţesutul adipos. Terapiile cu aceste celule ar putea vindeca inima după un infract, fără tăieturi şi fără durere. Deci pot înlocui transplatul. De asemenea au capacitatea de a reface un organ care s-a îmbolnăvit. În România cercetările sunt în stadiu avansat, în timp ce în Japonia terapia este aplicată deja cu succes pe pacienţi.

Faptul că sunteţi supraponderal nu este întotdeauna un lucru negativ. Ba chiar v-ar putea salva viaţa în unele situaţii. Şi asta pentru că ţesutul adipos este bogat în celule stem.

Celulele stem se află în număr mai mare în ţesutul adipos decât în măduva osoasă, mai ales pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. În plus, este demonstrat ştiinţific că celulele stem din ţesutul adipos au o capacitate mai mare să producă alte celule de care avem nevoie. Iar în viitor ar putea fi folosite pentru înlocuirea transplatului, datorită capacităţii lor de a reface inima după un infarct.

În Japonia terapia cu celule stem este folosită deja cu succes pe pacienţi. În România, cercetarea la Institutul de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu” este în stadiu avansat. Mai ales că pot fi folosite în diferite afecţiuni.

În Europa celule stem extrase din ţesutul adipos sunt considerate medicament. Drept urmare pentru a putea fi folosite pe pacienţi trebuie să treacă printr-un proces anevoios de omologare. Însă beneficiile lor nu sunt de neglijat, spun medicii, care caută soluţii legale pentru pentru a le putea folosi.

Mai ales că de-a lungul anilor celulele stem şi-au demonstrat eficienţa prin grefe de ţesut adipos. Adică prin extragerea ţesutul adipos, fără separarea celulelor, şi folosirea lui în zone în care era nevoie.

Rezultatele injectării cu ţesut adipos nu apar imediat, precum în cazul implantului cu proteză mamară. Însă avantajul principal al procedurii este eliminarea posibilităţii organismului de respingere, fiind vorba de propriul ţesut. Iar procedura este fără tăieturi şi fără durere.

Şi medicii din Italia se orientează mai mult către medicina regenerativă.

La nivel internaţional au fost efectuate în jur de 5000 de studii cu celule stem extrase din ţesutul adipos.