Transplantul pulmonar se poate face în România, la spitalul Sfânta Maria, din Capitală, spun reprezentanţii ANT. Pacineţii se tem însă că o astfel de intervenţie, fără toate cadrele medicale necesare, ar însemna sfârşitul pentru ei

DISTRIBUIȚI

Transplantul pulmonar se poate face în România, la spitalul Sfânta Maria, din Capitală. Cel puţin asta susţin reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Transplantului, după ce inspectorii au verificat centrul, miercuri. Vestea nu i-a bucurat deloc pe pacienţi. Marea lor teamă este că de acum nu vor mai putea fi operaţi deloc în străinătate, dar şi că o astfel de intervenţie, fără toate cadrele medicale necesare, ar însemna moartea pentru în ei. Aşadar, rămâne întrebarea, cu câte vieţi se va plăti realizarea transplantului la noi în ţară?

Concluziile controlului cerut de Ministrul Sănătăţii privind situaţia centrului de transplant din cadrul Spitalului Sfânta Maria din Capitală arată că unitatea medicală îndeplineşte toate condiţiile necesarea pentru efectuarea unui transplant.

Tot „corespunzători” au fost şi factorii care ţin de sistemul de vigilenţă pentru investigarea şi transmiterea informaţiilor sau respectarea procedurilor de raportare a recoltării de plămâni de origine umană, potrivit raportului întocmit de inspectorii ANT după evaluarea de miercuri de la Sfânta Maria.

Veştile nu sunt deloc bune pentru pacienţi, aşa cum ar fi fost de aşteptat.

Oamenii sunt sceptici în ceea ce priveşte desfăşurarea unei intervenţii de transplant pulmonar în România, în condiţii de siguranţă.

Totodată, pacienţii se tem că odată cu anunţul că se poate face transplant la centrul de la Sfânta Maria, ei nu vor mai fi primiţi la clinicile din străinătate. Ministrul sănătăţii a declarat însă că a luat legătura cu reprezentanţii clinicii AKH din Viena pentru a continua colaborarea, dar şi cu preşedintele Eurotransplant pentru a prelungi acordul cu ţara noastră. Asta în aşa fel încât pacienţii să nu aibă de suferit.

Totuşi, cine decide când vom asista la o astfel de premieră?

Centrul de transplant de la Sfânta Maria a fost acreditat de Agenţia Naţională de Transplant anul trecut. Florian Bodog a cerut un al doilea control, după ce, fostul ministru al sănătăţii, în urma unui raport al inspecţiei sanitare care arăta că nu erau respectate condiţiile pentru efectuarea unui transplant pulmonar, a decis ca în acest spital să nu se facă nicio astfel de intervenţie.