Tragedie de proporţii în Italia. Un hotel s-a prăbuşit în urma unei avalanşe masive provocată de seria de 4 cutremure care au zguduit ieri centrul peninsulei

DISTRIBUIȚI

Tragedie de proporţii în Italia. Un hotel din apropiere de Pescara s-a prăbuşit în urma unei avalanşe masive provocată de seria de 4 cutremure care au zguduit ieri centrul peninsulei. O româncă stabilită în Italia şi cei doi copii ai săi s-ar putea număra printre victimele dezastrului. Împreună cu soţul italian, ea s-ar fi aflat în vacanţă la hotelul Rigopiano. Alţi 20 de turişti şi 7 membri ai personalului sunt în continuare daţi dispăruţi, iar şansele de a mai fi găsiţi în viaţă scad cu fiecare oră care trece. Deocamdată , de sub dărâmturi au fost recuperate 3 cadavre.

Patru cutremure cu magnitudine de peste 5 grade pe scara Richter s-au produs ieri în centrul Italiei, epicentrul fiind din nou localizat lângă localitatea Amatrice, devastată deja de seismul din august , anul trecut. Mişcarea telurică a provocat aseară o avalanşă în regiunea Abruzzo din munţii Apenini, care a acoperit în întregime hotelul Rigopiano. Ajunşi la locul dezastrului primii salvatori nu au reuşit să găsească niciun supravieţuitor, în afară de două persoane care nu se aflau înăuntru în momentul producerii avalanşei. Una dintre ele este  Giampiero Parete. El a povestit că a ieşit să ia ceva din maşină când valul de omăt a distrus complet hotelul. El a scăpat cu viaţă , dar soţia sa Adriana, infirmieră la un centru de bătrâni din zonă, şi cei doi copii sunt prinşi sub mormanul de moloz şi zăpadă. Pe pagina de facebook a lui Giampiero Parete, prieteni italieni şi români deopotrivă i-au transmis mesaje de susţinere. Cu toţii speră ca Adriana, soţia româncă şi cei doi copii să fie găsiţi în viaţă. Astăzi Ministerul Român al Afacerilor externe a dat o informare din care reiese că e posibil ca o româncă şi cei doi copii să se afle printre victime 

Ministerul Afacerilor Externe:

În urma avalanşei care a lovit un hotel din localitatea Farindola, în regiunea Abruzzo, declanşată de seismele produse la data de 18 ianuarie 2017, Ambasada României în Italia a primit semnalări conform cărora, la momentul actual, trei cetăţeni români (un adult şi doi minori) s-ar afla în incinta unităţii de cazare.

Autorităţile de la Bucureşti păstrează permanent legătura cu ambasada României de la Roma, însă deocamdată situaţia româncei şi a copiilor ei nu este clară. 

Munca salvatorilor a fost una cumplit de grea. Avalanşele au continuat în decursul nopţii, astfel că drumurile au fost impracticabile din cauza mormanelor de zăpadă şi a copacilor smulşi din rădăcini. Doar cu schiurile au reşit să ajungă iniţial la hotelul distrus după aproape 10 ore de la primirea mesajului de ajutor. La faţa locului priveliştea a fost îngrozitoare. Forţa avalanşei a mutat clădirea cu aproximativ 10 metri. 

Cu puţin timp înainte de nenorocire, conducerea de la Rigopiano a anunţat că toate legăturile telefonice sunt întrerupte din cauză că liniile au fost distruse de căderile de zăpadă.

Pompierii salvatori au povestit că întreaga clădire a hotelului Rigopiano era luminată atunci când au ajuns acolo, însă nu se auzea nicio voce dinăuntru. În plus, o parte din construcţie s-a dărâmat, după ce acoperişul a cedat.

În momentul dezastrului în hotel erau cazaţi 24 de turişti, printre care şi copii. Deja în mediile de socializare şi în presa din Italia au apărut fotografii ale turiştilor daţi dispăruţi, pe care rudele nu au reuşit să-i mai contacteze de ieri după amiază. Conform autorităţilor din peninsulă, avalanşa a acoperit clădirea cu un strat de 3 metri de zăpadă, aşa că e greu de crezut că pot exista supravieţuitori, mai ales că temperaturile sunt foarte scăzută. Hotelul Rigopiano era o unitate de cazare de patru stele, apreciată în zonă atât pentru locaţia retrasă şi liniştită cât şi pentru facilităţile oferite.