Tradiţii de Paşte în lume. Dacă bărbaţii cehi le biciuiesc pe fetele pe care le plac, nemţii atârnă ouă în copaci

DISTRIBUIȚI

Se spune că există câte bordeie atâtea obicee. Zicala este perfect valabilă când vine vorba de tradiţiile de Paşte existente în toată lumea. Dacă bărbaţii cehi le biciuiesc pe fetele pe care le plac, nemţii atârnă ouă în copaci, iar francezii susţin că toate clopotele bisericilor pleacă în zbor spre Vatican şi se întorc cu ciocolată pentru cei mici.

Despre Paştele la americani şi britanici se ştiu multe. Celebra cursă în care copiii trebuie să găsească ouăle ascunse prin parcuri sau grădini pentru a primi dulciuri este binecunoscută. Primele Doamne ale Statelor Unite s-au implicat şi ele în tradiţia care îi amuză pe cei mici.

În schimb francezii au o tradiţie veche de secole. În noapte Învierii clopotele bisericilor pleacă în zbor spre Vatican pentru a primi de acolo binecuvântarea, dar tot ele sunt cele care atunci când se întorc le aduc celor mici multă ciocolată.

Cehii în schimb au un obicei un pic mai ciudat. Bărbaţii împletesc bice din nuiele cu care le lovesc apoi pe fetele pe care le plac. Oricât ar părea de ciudat tinerele se luptă pentru a fi biciute, pentru că altfel ar însemna că nimeni nu le place. Cu această ocazie cehii cântă melodii vechi de ani şi ani, iar cei mici par foarte încântaţi să ducă obiceiul mai departe. Fetele le oferă bărbaţilor care le-au biciut ouă vopsite şi..bani.

Dar , roata se întoarce şi a doua zi, tinerele biciute îi udă pe bărbaţii pe care îi plac cu apă rece ca gheaţa….

În Polonia traditii paste polonia există însă obiceiul udatului, care are loc nu în Duminica Paştelui ci a doua zi, luni. Bărbaţii pleacă în căutarea fetelor de măritat şi le stropesc cu apă pe cele pe care le consideră cele mai potrivite. La ţară tradiţia este luată foarte în serios, iar pe lângă localnici, mulţi turişti vin special pentru a participa la udatul fetelor

O lumânare care semnifică lumina sfântă de la Ierusalim este plimbată într-un car pe care oamenii îl urmează până în piaţa Domului. Aici aistă cu toţii la un moment pirotehnic, atunci când artificiile şi petardele plasate în carul împodobit explodează cu un zgomot teribil..

În Cipru, adolescenţii strâng bucăţi de lemn pe care le aşează în mijlocul satului apoi le incendiază. Câştigă cel care are focul cel mai mare. Însă nu de puţine ori poliţia a trebuit să intervină, pentru că adolescenţii s-au bătut pentru a strânge cele mai multe lemne.

Mult mai paşnici sunt locuitorii din Bermuda, care , într-o analogie cu iz religios înalţă zmee , la fel cum , spun ei, s-a înălţat la cer, Iisus Hristos. Cel care  deţine cel mai impunător zmeu este răsplătit printr-un premiu.

În Norvegia, tradiţia de Paşte este ca familiile să se reunească şi să citească sau să se uite împreună la filme poliţiste . Misterele unor crime sângerioase trebuie desluşie alături de rude, iar televiziunile norvegiene ăşi adaptează programele în aşa fel încât să le poată da de lcuru cât mai mult telespectatorilor, la fel cum editurile publică romane cu iz poliţist cu ocazia Paştelui.

În Danemarca, paştele seamănă mai degrabă cu Halloween ul. Copiii îmbracă haine vechi sau se costumează în vrăjitoare şi merg din uşă în uşă pentru a primi dulciuri.La rândul lor cei mici le oferă adulţilor crenguţe decorate în spiritul primăverii.

Însă, oricâte tradiţii şi obiceiuri ar exista pretutindeni în lume, un lucru este cert – primăvara şi bucuria de a fi alături de cei dragi în zi de sărbătoare sunt apreciate de fiecare, indiferent de locul în care trtrăieşte sau îl găseşte Paştele.