Teribilul joc ”Balena Albastră” a ajuns să fie promovat indirect şi în România. Incidentul de la Iaşi a fost atribuit aceluiaşi joc din Rusia. Total fals însă!

DISTRIBUIȚI

Teribilul joc, Balena Albastră, care a făcut peste o sută de victime în Rusia, a ajuns să fie promovat indirect şi în România! Incidentul de la Iaşi care se putea sfârşi groaznic pentru câţiva copii a fost atribuit aceluiaşi joc din Rusia! Total fals însă… asta nu înseamnă că părinţii nu trebuie să aibă grijă de accesările făcute pe internet de către copii.Mai mult,în România nu a fost semnalat nici un caz de suicid la adolescenţi ca urmare  a acestui joc susţin reprezentanţii Poliţiei Române.

Peste tot în presa autohtonă jocul care duce la moartea adolescenţilor „Balena Albastra” este prezentat ca un nou pericol. Dar în realitatea este o informaţie falsă pentru că adolescenţii din Iaşi nu au jucat acest joc, iar mediatizarea din ultimile zile prezintă un pericol real. Acum pe reţelele de socializare au apărut conturi ale unor persoane care ar fi împotriva acestui joc. Însă foarte mulţi tineri s-au înscris dorind să joace acest joc.

„MEDIATIZAREA  BALENEI ALBASTRE, PERICOL REAL PENTRU COPII”

„În ultimile 24 de ore am primit peste 80 de mesaje cu întrebări de genul ” cum joc, link către joc, etc”. Pe această cale înştiinţăm pe toţi care mai trimit astfel de mesaje, că le vom direcţiona către pagina Poliţiei Române. Mulţumim pentru înţelegere.”

SURSA: FACEBOOK

Adolescenţii sunt imaturi şi se lasă atraşi foarte uşor de moderatorii jocului, care mai întâi îşi studiază victima după care le găsesc punctele slabe. Se ştie clar faptul că tinerii au impresia că toată lumea este împotriva lor, că părinţii sunt împotriva lor iar şcoala poate deveni o corvoadă pentru ei. Iar atenţia pe care o găsesc în diverse provocări pe reţele de socializare pare salvarea de care au nevoie. Nimic mai fals. Iniţiatorul unui site împotriva jocului din republica Moldova susţinea într-un interviu că adolescenţii caută jocul din curiozitate.

„GRUPURI SUSPECTE”

„INIŢIATOR GRUP: Atâta timp cât noi ajutăm oamenii nu contează cine suntem.”

REPORTER: Şi câţi tineri aţi contactat în ultimele 5 zile?

INIŢIATOR GRUP: Am avut peste 200 de cazuri din care vreo 40-50 au fost corecte. Adică unul doar din amuzament îşi postează taguri/poze cu „Balena Albastră”

REPORTER: Stai aşa! 200 în 5 zile?

INIŢIATOR GRUP: Dar acum avem 300-500 de mesaje pe zi. Desigur au scăzut  şi mesajele cu aceşti supecţi de joc. Ne expediau mesaje cu adresa oamenilor care joacă sau care au tag-uri pe profiluri. Încercăm să le explicăm că nu este ok jocul  că acesta este un joc al morţii.”

SURSA: EVZ

Oamenii legii susţin că în ţara noastră nu există copii identificaţi care să fi accesat acest joc.

Discuţiile publice despre acest joc macabru au dus la mediatizarea lui. Dacă până în acest moment nu au fost depistaţi copii  români care ar fi jucat acest joc de acum înainte există pericolul ca din ce în ce mai mulţi adolescenţi să caute pe reţele de socializare jocul dar şi să se înscrie în grupuri ” Anti Balena Albastră” a celor care i-ar ajuta pe cei adolescenţii depresivi să evite provocările acestui joc.  Psihologii atrag atenţia asupra acestui fenomen şi la pericolul care îl reprezintă accesarea internetului de către adolescenţi.

Părinţii sunt cei care ar trebui să-i supravegheze pe copii şi mai ales este nevoie să le acorde foarte multă atenţie.

Soluţia ideală în aceste cazuri este… limitarea accesului copiilor la internet, supraveghearea tinerilor dar şi discuţiile pe care părinţii ar trebui să le poarte zilnic cu copiii lor.