Teoretic, astăzi este ultima zi de iarnă. Practic, însă, România este sub zăpadă. În ultimele două zile, nu mai puţin de 450 de persoane au fost scoase din nămeţi de echipele de intervenţie. 51 de oameni au avut nevoie de şenilate pentru a ajunge la spitale. Cel mai afectat a fost judeţul Constanţa, acolo unde iarna polară s-a instalat şi parcă nu mai vrea să plece

DISTRIBUIȚI

Teoretic, astăzi este ultima zi de iarnă. Practic, însă, România este sub zăpadă. În ultimele două zile, nu mai puţin de 450 de persoane au fost scoase din nămeţi de echipele de intervenţie. 51 de oameni au avut nevoie de şenilate pentru a ajunge la spitale. Cel mai afectat a fost judeţul Constanţa, acolo unde iarna polară s-a instalat şi parcă nu mai vrea să plece.

Mai multe persoane cu probeme cardiace, renale şi dureri abdominale din satele Canlia, Galiţa şi Ciobăniţa au fost transportate cu şenilatele la Centrul Medical din Băneasa şi la Spitalul Judetean din Constanţa, unde au primit asistenţă de specialitate. Autorităţile au decis să menţină închise mai multe porţiuni de pe 3 Drumuri Naţionale, 12 Drumuri Judeţene plus cele două autostrăzi: A2 şi A4.

Din cauza vântului puternic sunt închise şi porturile de la Marea Neagră. Este a treia zi când traficul naval este paralizat de furtuna albă. În judeţ, stratul de zăpadă atinge în unele locuri jumătate de metru. Utilajele de deszăpezire patrulează non stop însă misiunea drumarilor este dificilă. La ieşirea din Constanţa, pe drumul vechi spre mare se formează convoaie care reuşesc să părăsească oraşul o dată la 2 ore.

Buzăul pare şi el un judeţ izolat de stihiile naturii. Şosele blocate de zăpadă, filtre de poliţie. Pentru oamenii din localităţile tranzitate de drumuri naţionale închise, acest lucru este deja o obişnuinţă. În fiecare iarnă sunt nevoiţi să stea acasă, în concediu, sau să îşi ia libere pentru că nu au mijloace de transport care să-i ducă la serviciu în oraş.

Şi în judeţul Sibiu viscolul şi nămeţii au creat probleme. Astfel,12 copii din satul Veseud au avut nevoie de sprijinul pompierilor pentru a ajunge, în această dimineaţă, în siguranţă, la şcoala din localitatea Ruşi. Aceştia au fost transportaţi cu trei autospeciale din cadrul ISU Sibiu. Din cauza drumului, care era acoperit cu zăpadă, microbuzul care trebuia să-i ducă nu reuşea să înainteze spre destinaţie. (imagini, poze in cutter Folder: Sibiu intervenţie)

Nici teleormănenii nu au scăpat de necazuri. O ninsoare viscolită a determinat echipele de intervenţie să sară în ajutorul oamenilor blocaţi în autoturisme. (Imagini aici: interventie teleorman.dv)

Şi tot în sudul ţării baricadele de zăpadă au blocat Drumul Naţional 5, de la Bucureşti la Giurgiu, restricţiile de circulaţie ducând la crearea unor coloane lungi de TIR-uri. Şoferii, însă, nu au avut de ce să se plângă. Poliţiştii şi jandarmii giurgiuveni le-au oferit ceai cald, cafea şi produse de patiserie. (imagini aici: Codul portocaliu de viscol expiră în această seară la ora 20.