Tărăboi mare în localitatea Rus din Sălaj, în prima zi de Paşte. Localnicii s-au pregătit intens pentru Ciocotă, mai exact, pentru ziua în care se întrec în ciocnitul ouălor

DISTRIBUIȚI

Tărăboi mare în localitatea Rus din Sălaj, în prima zi de Paşte. Localnicii s-au pregătit intens pentru Ciocotă, mai exact, pentru ziua în care se întrec în ciocnitul ouălor. Obiceiul este vechi de peste 100 de ani, iar fiecare sătean vrea să spargă cât mai multe ouă, pe care să le ducă mai apoi acasă. Concurenţa a fost acerbă, iar cei mai iscusiţi au reuşit să adune peste 100 de ouă, în doar câteva zeci de minute.

În Rus, oamenii se pregătesc pentru competiţia din ziua de Paşte încă de la începutul postului şi aleg cu grijă…doar ouăle cu coaja tare.

În ajunul Praznicului, fiecare familie vopseşte în coji de ceapă peste 100 de ouă pentru concursul de ciocnit, însă în competiţie intră doar bărbaţii. Regula este cât se poate de simplă. Cel care reuşeşte să spargă cât mai multe ouă devine campionul satului şi pleacă cu coşul plin acasă.

Cei mai norocoşi au reuşit să adune peste 100 de ouă, în nici o jumătate de oră. În acest an, peste 2000 de ouă au fost puse la bătaie în competiţia de la Rus.