Suntem din nou în topul statisticilor negre din Uniunea Europeană, mai ales când vine vorba de educaţie. România este fruntaşă la abandonul şcolar

DISTRIBUIȚI

Suntem din nou în topul statisticilor negre din Uniunea Europeană, mai ales când vine vorba de educaţie. România este fruntaşă la abandonul şcolar. Totodată, avem şi cel mai mic procent din PIB alocat educaţiei şi cea mai slabă finanţare pentru cercetare ştiinţifică. Sătui de promisiunile miniştrilor că totul se va schimba în bine, părinţii, profesorii şi elevii şi-au unit forţele şi au decis să îşi apare singuri interesele. Aşa a luat naştere şi Alianţa pentru Educaţie de Calitate.

Educaţia nu a mai beneficiat de mult de o finanţare potrivită nevoilor, ba chiar s-au mai tăiat fonduri ori de câte ori s-a ivit ocazia. Aşa se face că suntem pe ultimele locuri în Europa la fondurile alocate pentru acest sector.

Elevii îşi doresc un învăţământ de calitate pentru toţi copiii României. Asta, în contextul în care 1 din 5 elevi ajunge să renunţe la şcoală. Totodată, suntem ţara cu cel mai mare grad de analfabetism.

Una din problemele finanţării este gândirea defectoasă a costului standard per elev, de 350-500 lei pe an. Bani care nu ajung pentru toate cheltuielile cu bunuri şi servicii. Aşa se face că apar alte costuri „ascunse”, suportate de părinţi şi cadrele didactice, deşi învăţământul este obligatoriu şi ar trebui să fie gratuit.

Pentru rezolvarea unor astfel de probleme şi atragerea de fonduri a fost înfiinţată Alianţa pentru Educaţie de Calitate, formată din repezentanţii elevilor, profesorilor şi ai părinţilor. După ce, ani la rând, miniştrii s-au tot schimbat, iar promisiunile nu au fost respectate.

Este pentru prima dată când se semnează un protocol de colaborare între toţi actorii din sistemul educaţional, elevi, părinţi şi profesori. Soluţiile problemelor din sistemul educaţional vor fi înaintate de către alianţă şi decidenţilor politici şi Ministerului Educaţiei, în speranţa că aşa lucrurile se vor mişca mai repede.