Suferă din cauza căldurii, au stări de leşin, simt cum li se înmoaie picioarele şi rămân fără vlagă. Canicula face victime printre cei mai sensibili

DISTRIBUIȚI

Suferă din cauza căldurii, au stări de leşin, simt cum li se înmoaie picioarele şi rămân fără vlagă. Canicula face victime printre cei mai sensibili. Atunci, în acele momente, cei mai mulţi caută ajutorul sunând la 112. Uită, de cele mai multe ori, că cei care răspund solicitării şi vin să-i salveze… sunt tot oameni şi nu roboţi. Unii sensibili şi ei în faţa căldurii. Şi ce să vezi, nu îmbrăcaţi sumar, ca pentru o temperatură de 43 de grade, ci cu echipamente grele şi în bocanci groşi. Trecerea de la salvator la pacient… se poate face într-o clipă.

În ultima săptămână, de la o zi la alta, apelurile către serviciul de ambulanţă Bucureşti Ilfov au crescut cu aproape 5 la sută.  Le punem, ce-i drept, şi pe seama căldurii. Canicula devine un duşman de temut pentru cei sensibili, cu probleme cardiace ori cu astm.

Efort care se face tot la temperaturi de caniculă, aceleaşi care au înmulţit numărul pacienţilor. Dacă îi vedeţi pe medicii de pe ambulanţă prin oraş, cu siguranţă, remarcaţi îmbrăcămintea. Echipamente greoaie, veste căptuşite, bocanci grei care se pretează mai degrabă zilelor de iarnă.

Când sunăm la 112 şi ajung salvatorii îi vedem ca de fier, de neatins şi fără nicio durere.

Gecile reflectorizante sunt şi ele din materiale care îi fac pe cei din echipajul medical să se simtă ca într-un corset.  Ori… chiar şi eroii pot avea afecţiuni şi suferinţe.

La final de weekend, când ne topeam la temperaturi de foc, în doar 24 de ore, Ambulanţa Bucureşti a înregistrat peste 1500 de persoane care au cerut ajutorul. Dintre aceste solicitări, peste 860 au fost de cod roşu şi galben, 176 în loc public şi aproape 50 de cazuri din cauza căldurii.  Salvarea ajunge la fiecare solicitare, indiferent de caz. Însă, de multe ori, apelurile sunt abuzive. Sunt solicitaţi medicii urgentişti pentru nevoi care pot fi la fel de uşor rezolvate la medicul de familie, ori chiar la farmacie. O lege care să amendeze aceste abuzuri ar face ca adevăratele urgenţe să fie servite rapid şi vieţile salvate!