Specialiştii s-au gândit la o aplicaţie cu care să numere berze. Iar rezultatele nu au întârziat să apară. Am aflat că în România trăiesc 8.000 de berze albe

DISTRIBUIȚI

Dacă vă întrebaţi ce mai fac românii în timpul liber, vă spunem noi. Numără berze! E ultima tendinţă în materie de recensământ. Ba mai mult, specialiştii s-au gândit şi la o aplicaţie cu care să facă asta. Iar rezultatele nu au întârziat să apară. Am aflat că în România trăiesc 8.000 de berze albe, iar cele mai multe dintre ele pot fi admirate în Timiş. 

Timişul a devenit deja celebru pentru cele două cuiburi de barză monitorizate de ani buni. Internauţii au făcut o adevărată pasiune pentru Ela şi Cris, berzele vedetă de la Cărpiniş. Ornitologii au vrut să afle însă cu exactitate câte berze poposesc în ţara noastră aşa că au pus la punct o aplicaţie numită „Uite barza”. Aproape 3000 de români şi-au instalat-o pe telefoane şi au pornit în căutarea înaripatelor.

Din cele 2.800 de cuiburi găsite de utilizatori, aproape 500 sunt doar în Timiş. Iar comuna Biled se află printre localităţile fruntaşe. Localnicii cred că berzele iubesc plaiurile însorite ale Banatului, dar şi pe oamenii din vestul ţării.

Petru este omul care a ţinut timp de aproape 40 de ani recensământul berzelor din comună. În fiecare vară, nonagenarul şi-a notat într-un caiet nu doar numărul lor ci şi locurile în care acestea şi-au făcut cuibul.

Cuiburile de barză se întâlnesc însă în toate colţurile României. Dintre cele înregistrate, cel mai nordic cuib este în localitatea Avrameni din judeţul Botoşani, iar cel mai sudic, la Zimnicea, în judeţul Teleorman.