Spania este ca un butoi cu pulbere. Catalonia şi-a declarat independenţa în această după-amiază, printr-o moţiune votată cu 70 de voturi pentru şi 10 împotrivă. Imediat după anunţarea rezultatului, miile de oameni aflate pe străzile Barcelonei au salutat decizia Parlamentului regional. În tot acest timp, la Madrid, Parlamentul Spaniei a decis aplicarea unui articol din Constituţie, care prevede suspendarea autonomiei Cataloniei prin forţă armată

DISTRIBUIȚI

Spania este ca un butoi cu pulbere. Catalonia şi-a declarat independenţa în această după-amiază, printr-o moţiune votată cu 70 de voturi pentru şi 10 împotrivă. Imediat după anunţarea rezultatului, miile de oameni aflate pe străzile Barcelonei au salutat decizia Parlamentului regional. În tot acest timp, la Madrid, Parlamentul Spaniei a decis aplicarea unui articol din Constituţie, care prevede suspendarea autonomiei Cataloniei prin forţă armată. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a transmis că Uniunea Europeană nu recunoaşte independenţa Cataloniei.

Imediat după aflarea deciziei, mii de oameni au sărbătorit în stradă la Barcelona, înarmaţi cu steagul regiunii.

La scurt timp, la Madrid, Senatul Spaniei a decis să suspende autonomia Cataloniei şi să aplice articolul 155 din Constituţie, măsură fără precedent în ultimii 40 de ani de democraţie.

Decizia senatorilor a fost luată cu 214 voturi pentru, 47 împotrivă şi o abţinere. Premierul a declarat că intenţionează ca, o dată ce guvernul de la Madrid preia controlul asupra Cataloniei, prima măsură pe care o ia să fie aceea de a-l destitui din funcţie pe liderul catalan Carles Puigdemont.

Totodată, legea prevede că guvernul de la Madrid are posibilitatea de a folosi forţa armată. Iar românii care locuiesc în Barcelona au început deja să se teamă.

Guvernul de la Madrid urmează să se întrunească în şedinţă extraordinară la ora 20 pentru a dispune măsuri urgente de preluare a controlului administrativ asupra Cataloniei.

Toate structurile regionale- politice, economice şi de securitate – vor trece în subordinea directă a guvernului spaniol.