Situaţie paradoxală în sistemul de sănătate din România. Avem campanie de vaccinare, dar nu sunt doze suficiente nici măcar pentru vaccinurile obligatorii, incluse în schema naţională

DISTRIBUIȚI

Situaţie paradoxală în sistemul de sănătate din România. Avem campanie de vaccinare, dar nu sunt doze suficiente nici măcar pentru vaccinurile obligatorii, incluse în schema naţională. Din nefericire, rujeola nu mai aşteaptă şi continuă să ia vieţi.

Autorităţile recunosc situaţia de criză şi promit măsuri care să rezolve această problemă de sănătate publică.  Cât despre obligarea părinţilor să-i vaccineze…nu s-a mai spus nimic.

Vaccinarea este esenţială pentru ca un copil să aibă şansa la o viaţă sănătoasă, atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Totul în contextul în care, în perioada 2012-2015, vaccinurile au prevenit peste 5 milioane de decese pe glob. Şi în ţara noastră Ministerul Sănătăţii a pornit o campanie de informare asupra importanţei imunizării copiilor.

Surprinzător sau nu, situaţia stă în felul următor:

De altfel, însuşi prim-ministrul a declarat că s-a confruntat cu o astfel de situaţie.

Până când pe piaţă vor ajunge suficiente doze de vaccinuri, ne rămâne doar să avem încredere, din nou, în cuvântul autortăţilor. Premierul Sorin Grindeanu a declarat că este hotărât să rezolve această problemă şi a propus o serie de măsuri, printre care şi instituirea unui sistem de management eficient al vaccinului sau modificarea legislaţiei pentru achiziţia vaccinurilor. La fel promite şi Ministrul Sănătăţii.

Directorul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii susţine că imunizarea trebuie să devină o prioritate, fiind esenţială în eliminarea anumitor boli.

Reprezentantul a precizat şi că o lege a vaccinării ar ajuta să nu ne mai confruntăm cu un număr mare de cazuri de boli infecţioase, în condiţiile în care cea mai mare epidemie de rujeolă înregistrată în ultimii ani a fost în România. Boala a luat deja 23 de vieţi. Totodată, actuala epidemie care a izbucnit în februarie, anul trecut, a condus până în acest moment la aproape 5.000 de cazuri de rujeolă. 96 la sută dintre acestea au fost confirmate la persoane nevaccinate.

În continuare sunt părinţi care refuză imunizarea copiilor de teama unor complicaţii adverse.