Situaţie paradoxală, în România! Cu toate că igiena dentară reprezintă o problemă majoră în rândul copiilor, tot mai multe cabinete stomatologice de stat sunt închise

DISTRIBUIȚI

Situaţie paradoxală, în România! Cu toate că igiena dentară reprezintă o problemă majoră în rândul copiilor, tot mai multe cabinete stomatologice de stat sunt închise. Mai exact, peste 1500 au pus lacătul pe uşă în ultimii 3 ani în ţara noastră. Dacă în Capitală mai sunt 2 cabinete publice, avem judeţe în care nu există niciunul. Statul se scuză spunând că decontează serviciile. Dar cum ne-am obişnuit deja, fondurile nu sunt niciodată suficiente. Şi din şcoli cabinetele stomatologice lipsesc cu desăvârşire sau nu există personal care să le deservească. În acest context, nici nu se poate vorbi despre o educaţie în şcoli privind igiena orală.

Pentru că tot mai mulţi minori ajung la dentist cu carii medii sau mari, stomatologii au decis să le facă o vizită la şcoală copiilor. Au ţinut o oră deschisă cu elevii, în care le-au vorbit despre importanţa igienei orale.

Cei mici au fost fascinaţi de ora interactivă. Au învăţaţ cum trebuie să se spele corect pe dinţi, cum să foloseasca aţa dentară, dar şi alte sfaturi pentru a avea o dantură cât mai sănătoasă.

Nu toţi copiii au parte de astfel de lecţii. În momentul de faţă, în toată ţara, au mai rămas doar 440 de cabinete stomatologice şcolare, însă majoritatea nu au medic sau asistent medical.

Finanţarea pentru cabinetele din şcoli este destul de slabă, iar aparatura este învechită.

Majoritatea cabinetelor stomatologice sunt private. În momentul de faţă, la stat mai funcţionează doar 32, unul singur deservind 600.000 de pacienţi. Statul se scuză şi spune că decontează serviciile stomatologice, pentru copii chiar în procent de sută la sută. Doar că medicii care au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate declară că fondurile sunt insuficiente, iar părinţii sunt nevoiţi să achite costurile tot din propriul buzunar. Astfel, nici nu e de mirare că 80 la sută dintre români au probleme dentare.