Şi românii stabiliţi în afara graniţelor ţării sunt chemaţi astăzi la urne. În premieră, ei au avut posibilitatea să voteze şi prin corespondenţă

DISTRIBUIȚI

Şi românii stabiliţi în afara graniţelor ţării sunt chemaţi astăzi la urne. În premieră, ei au avut posibilitatea să voteze şi prin corespondenţă. Primii români care au venit la urne au fost cei din Noua Zeelandă. Iar ultimii cetăţeni ai ţării noastre care vor vota sunt cei de pe coasta de vest a Statelor Unite.

În Noua Zeelandă, procesul de votare s-a încheiat deja, la 10, ora României. Primul cetăţean al ţării noastre care a votat în acest scrutin şi-a depus buletinul de vot la secţia nr.18 din Auckland, cea mai începărtată secţie din afara graniţelor României.

Pentru buna desfăşurare a alegerilor din cele 417 secţii din străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a trimis din timp buletinele de vot şi ştampilele către ambasadele şi consulatele României de pe mapamond. În plus, mulţi români cu reşedinţa în străinătate au votat, în premieră, prin corespondenţă.

Autorităţile române au încercat astfel să evite probleme de genul celor apărute la alegerile prezidenţiale din 2014, atunci când la multe secţii din străinătate s-au format cozi kilometrice, iar unii oameni nu au mai apucat să voteze. 600.000 români au domiciliul peste graniţe. Mulţi au venit azi la urne cu gândul de a decide, spun ei, o schimbare în bine, care să-i facă să se întoarcă acasă.

Şi românii stabiliţi în Marea Britanie speră să se întoarcă într-o bună zi acasă, să nu mai fie nevoiţi să stea departe de cei dragi şi să muncească într-o Românie prosperă.

La Ambasada României din Belgia a mers să voteze, încă de la primele ore, Adina Apostol. Este una dintre victimele incendiului din clubul Colectiv. Acum, este internată în Bruxelles împreună cu alţi tineri care au supravieţuit incendiului, dar care au rămas mutilaţi pe viaţă. A mers să voteze alături de mama ei. – foto aici

La rândul lui, Gigi Laurenţiu, stabilit în Spania, îi îndeamnă pe toţi românii să iasă să-şi exprime dorinţa politică. „Eu cu tovarăşul meu din copilărie mergem la vot. Ce ziceţi? Ce votăm?”

Cele mai multe secţii de votare au fost organizate în Italia, Spania şi Republica Moldova.

În total, procesul de vot pentru alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat durează 35 de ore, din cauza diferenţelor de fus orar – de sâmbătă, 10 decembrie, la ora 20.00, în Noua Zeelandă, până luni, 12 decembrie, ora 7, în statul american California.