Şi-a transformat pasiunea într-o afacere cu multe zerouri. Pentru un vrâncean, iubitor de păsări exotice, principala sursă de venit o reprezintă acum creşterea păunilor

DISTRIBUIȚI

Şi-a transformat pasiunea într-o afacere cu multe zerouri.  Vorbim despre un vrâncean, iubitor de păsări exotice, pentru care principala sursă de venit o reprezintă acum creşterea păunilor. A pornit la drum doar cu o pereche de păsări, iar după 17 ani a ajuns să deţină un număr record de păuni. Îi vinde celor interesaţi pe o sumă care porneşte de la 200 de euro. În timp, din ograda lui au plecat sute de păuni, inclusiv în străinătate.

În grădina din spatele unei gospodării, din localitatea Jariştea, găsim singura crescătorie de păuni din Vrancea.  Totul a început în anul 2000. Aflat într-o vizită la o grădină zoologică, omul a fost atât de impresionat de frumuseţea păsărilor, încât şi-a dorit să le aibă în propria curte. A strâns toate economiile din casă şi a plecat tocmai în Ardeal să cumpere păuni.

A învăţat să crească păuni citind diferite cărţi sau întrebând alţi pasionaţi. Păsările nu sunt deloc pretenţioase şi nu au nevoie de mai multă atenţie ca altele. La masă, se mulţumesc cu porumb, orz şi floarea soarelui. În schimb, păunii trebuie vaccinaţi de două ori pe an.

De ceva mai multă atenţie, au nevoie în timpul împerecherii şi reproducerii. Fiecare păuniţă face, în medie, 18-20 de ouă, pe care le cloceşte timp de 4 săptămâni. Puii trebuie şi ei răsfăţaţi.

Ouăle sunt o adevarată delicatesă, la fel şi carnea, pe care a gustat-o, dar n-ar face un obicei din această practică, fiind foarte milos.

Când vine luna împerecherii, păunii devin foarte gălăgioşi, însă vecinii s-au obişnuit şi nu se mai supără. Unii chiar şi-au dorit să devină şi ei crescători.

O pereche de păuni, dintre cei mai frumoşi, se vinde cu peste 300 de euro. Pot reprezenta şi o idee de cadou pentur o zi onomastică.  Fiecare pasăre îşi scoate de cel puţin zece ori banii investiţi. Însă creşterea păunilor nu este pentru Viorel Coforea doar o sursă de venit. Primeşte în vizită studenţi şi elevi, curioşi să vadă cum se cresc şi hrănesc spectaculoasele păsări sau vin, pur şi simplu, să le admire. De fiecare dată, crescătorul le dă vizitatorilor câte o pană, ca amintire.