Sezonul rece şi începutul anului şcolar au făcut ca la cabinetele medicilor de familie să fie coadă. Copiii parcă ar avea magnet la virozele respiratorii, spre disperarea părinţilor

DISTRIBUIȚI

Sezonul rece şi începutul anului şcolar au făcut ca la cabinetele medicilor de familie să fie coadă. Copiii parcă ar avea magnet la virozele respiratorii, spre disperarea părinţilor. Nici de gripă nu scapă cei mici în această perioadă. Odată întorşi în colectivitate, copiii se îmbolnăvesc mai des. Febră, nas înfundat sau frisoane sunt simptomele care ar trebui să îi alarmeze pe părinţi şi să îi facă să se prezinte la doctor.

Odată cu răcirea vremii au început să apară şi virozele. De altfel şi începerea grădiniţelor şi şcolilor i-a trimis pe părinţi cu copiii la medicul de familie. Şi aceasta pentru că cei mici devin vulnerabili la bolile contagioase care de obicei se dezvolta rapid în colectivitate.

Simptomele virozelor sunt asemănătoare cu cele ale gripei, însă nu implică febra. Dacă cel mic tuşeşte şi îl doare capul, trebuie să vă prezentaţi cu el de urgenţă la medicul de familie. Există riscul dezvoltării  unei pneumonii virale.

Această stare durează până la 3-5 zile. Timp în care pacienţii trebuie să fie izolaţi la domiciliu pentru a nu transmite virusul şi celor din jur. Încă de la primele simptome, pacientul poate lua măsuri pentru a preveni evoluţia virozelor.

Medicii recomandă pacienţilor să nu apeleze la automedicaţie în aceste situaţii şi în niciun caz la antibiotice.

Doctorii s-au confruntat în această perioadă şi cu cazuri de gripă.

Deşi Ministerul Sănătăţii ar trebui să se asigure că sunt suficiente doze de vaccin, medicii de familie se plâng că nu au cu ce să îi imunizeze pe pacienţi. Ultimele doze le-au primit iarna trecută. Nu le rămâne decât să îi îndemne pe părinţi să cumpere vaccinul antigripal de la farmacie.