Şederea în spital nu este deloc uşoară pentru nimeni. În cazul copiilor, lucrurile pot fi şi mai dificile. Iar atunci când diagnosticul pus este cancer, atât micuţii, cât şi familiile lor, au nevoie de suport moral. În urmă cu 22 de ani, părinţii unor copii cu afecţiuni oncologice şi-au transformat suferinţa într-un asociaţie care aduce speranţă şi zâmbete

DISTRIBUIȚI

părinţii unor copii cu afecţiuni oncologice şi-au transformat suferinţa într-un asociaţie  care aduce speranţă şi zâmbete. Oamenii de bine de la Asociaţia PAVEL încearcă în fiecare zi să îmbunătăţească viaţa copiilor şi tinerilor bolnavi de cancer, leucemie sau alte boli grave.

Indiferent de boală, micii pacienţi trebuie să se bucure de copilărie. Este mesajul pe care, de 22 de ani, oamenii de la Asociaţia P.A.V.E.L îl duc mai departe. Psihologi, terapeuţi, asistenţi sociali şi profesori angajaţi de fundaţie se ocupă zilnic de copiii cu leucemie sau cancer, internaţi la  Spitalul Fundeni ori la Institutul Oncologic Bucureşti

Tratamentele, operaţiile  şi perfuziile rămân undeva în urmă atunci când copiii păşesc în camerele de joacă ale asociaţeii. Colorează, desenează, lipesc şi, mai presus de toate,… zâmbesc. Noi i-am găsit când  lucrau cu spor  la decoraţiuni pentru Paşte. Ajutoare de nădejde au fost mămicile.

Ana are zece ani şi este internată în spital de toamna trecută. E o mică artistă, care iubeşte muzica şi pictura.

Relaxare este cuvântul magic şi în camera de terapie multisenzorială, prima de acest fel într-un spital din România. Un loc plin de culoare,  gândit în aşa fel încât să îi ajute pe copii să se recupereze după operaţii grele.

Pentru că tinerii şi copiii petrec în spital de la câteva zile până la chiar un an, cei de la Asociaţia P.A.V.E.L au pus şi  bazele unui proiect care îi ajută să nu rămână în urmă cu şcoala. Profesori plătiţi cu ora predau chiar pe patul de spital.

Tabere la munte şi la mare. Cadouri de Sărbători.  Ajutor financiar pentru copiii bolnavi care provin din familii sărace. Şi chiar… o onco-olimpiadă. Sunt doar câteva dintre celelalte proiecte ale Asociaţiei.Toate realizate cu sprijinul oamenilor buni.

Ana ştie deja ce vrea să facă când va creşte puţin mai mare.

„Primind ajutor viaţa este luminoasă”. Sunt cuvinte  în care Ana, părinţii ei,  dar şi sutele de copii care  ajung în fiecare an la Fundeni şi la Institutul Oncologic au învăţat să creadă. Pentru că încercările sunt mai uşor de depăşit  când  în spital există o ancoră psihologică.