Sebastian Ghiţă a fost capturat în Serbia, la Belgrad. Tuns zero, cu barbă şi un alt stil vestimentar, Ghiţă a încercat să îi convingă pe poliţiştii sârbi, vorbind în engleză, că este slovac

DISTRIBUIȚI

După aproape patru luni de la dispariţie, unul dintre cei mai căutaţi români, milionarul Sebastian Ghiţă a fost capturat în Serbia, la Belgrad. Tuns zero, cu barbă şi un alt stil vestimentar, Ghiţă a încercat să îi convingă pe poliţiştii sârbi, vorbind în engleză, că este slovac. Le-a prezentat şi acte de indentitate false. A fost prins imediat după ce ieşise dintr-un restaurant, alături de fratele lui, Alexandru Ghiţă. De altfel, întâlnirea cu acesta din urmă l-ar fi dat de gol. Fratele fostului deputat fusese filat încă de la plecarea din România. Ministerul Justiţiei va cere acum extrădarea lui Ghiţă.Este momentul în care, la aproape 4 luni de la dispariţie, oficialii Poliţiei Române anunţă că Sebastian Ghiţă a fost găsit şi încătuşat. Joi, aproape de miezul nopţii, a fost prins, de poliţiştii sârbi, alături de fratele său. O fotografie surprinsă noaptea trecută dezvăluie deghizarea fostului deputat.. Ghiţă era cunoscut cu început de chelie, fără barbă şi că obişnuia să se îmbrace în cămaşă şi sacou. Acum este ras în cap, are barbă, sprâncenele vopsite şi un alt stil vestimentar. Fotografia a fost făcută de o echipă de filaj aflată pe urmele celor doi, într-un restaurant. La ieşire, în faţa sârbilor, fostul deputat a prezentat un paşaport şi un permis de conducere sloven, nu a vorbit sârbo-croată, ci numai engleză, negând vehement că este Sebastian Ghiţă.Cum s-a reuşit însă localizarea exactă a lui Ghiţă?!Surse din cadrul anchetei spun că tocmai fratele i-au condus exact la el. Alexandru Ghiţă ar fi plecat zilele trecute cu autoturismul la Istanbul. De acolo, cu bani cash, ar fi cumpărat bilet de avion cu direcţia Belgrad, motivând în discuţiile telefonice cu apropiaţii că are o întâlnirea de afaceri. Joi noapte, fără să ştie că este filat, bărbatul s-a întâlnit cu fratele său fugar într-un restaurant. La ieşire, au fost opriţi de poliţia sârbă. În timp ce fostul deputat a prezentat acte false, faptă pentru care este cercetat acum în ţara vecină, Alexandru Ghiţă a dat documentele româneşti care îi atestau identitatea. Fostul parlamentar a fost încătuşat şi dus la sediul poliţiei din oraş unde a rămas închis în baza mandatului internaţional de arestare.

Autorităţile  nu vor să spună încă cum a reuşit Ghiţă să iasă din ţară sau care au fost locurile prin care a trecut înainte de a ajunge în Serbia. În comunicatul în care se anunţă capturarea lui, poliţia română susţine însă că s-a colaborat strâns cu nu mai puţin de zece ţări. Surse din anchetă spun că fostul deputat s-a plimbat prin multe dintre aceste locuri înainte de Belgrad.

Ministerul Justiţiei, instituţia competentă să ceară sârbilor aducerea lui Ghiţă, anunţă că va formula cererea de extrădare.

„Extrădarea unei persoane din Republica Serbia se poate solicita în baza Convenţiei europene de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957 şi a protocoalelor sale adiţionale(…).Ministerul Justiţiei îşi îndeplineşte atribuţiile stabilite prin lege.”

sursă- comunicat MJ

Până la cererea de extrădare, Ghiţă va rămâne arestat pe baza mandatului internaţional, emis de judecătorii români. Fostul deputat are însă posibilitatea de a cere aducerea mai repede în România.

În ţară, Ghiţă are două mandate de arestare preventivă şi cinci dosare penale în care este acuzat de numeroase fapte de corupţie.Fostul deputat figura ca dat în urmărire naţională şi internaţională din luna decembrie a anului trecut.A dispărut pe 19 decembrie, fiind văzut ultima dată la o recepţie a Serviciului Român de Informaţii.La momentul dispariţiei, Ghiţă era filat de ofiţerii Direcţiei de Operaţiuni Speciale, la solicitarea DNA Ploieşti.