Sebastian Ghiţă, în arest la Belgrad pentru două luni. Este decizia luată aseară de Curtea Supremă a Serbiei

DISTRIBUIȚI

Sebastian Ghiţă, în arest la Belgrad pentru două luni. Este decizia luată aseară de Curtea Supremă a Serbiei. Hotărârea este executorie, dar fostul deputat o poate ataca. S-a decis arestarea pe motiv că ar putea altfel să fugă şi să se ascundă pe perioada procedurilor de extrădare. Ministerul Justiţiei din ţara noastră are la dispoziţie 18 zile să trimită documentele necesare pentru aducerea lui în ţară. S-ar putea dovedi însă un proces de durată. Bulgaria încearcă de aproape 3 ani să obţină de la vecinii lor extrădarea unui bancher bulgar acuzat tot de corupţie.

După momentul încătuşării pe stradă, 11 ore a fost ţinut Sebastian Ghiţă la audieri la un post de poliţie din oraşul Belgrad, la finalul lor fiind decisă reţinerea lui pentru 48 de ore. , Omul de afaceri a fost apoi condus în faţa magistraţilor de la Curtea Supremă a Serbiei. Aici s-a dispus ca el să primească arestare pentru 60 de zile.

„După audieri, judecătorul a decis deţinerea lui Sebastian Ghiţă în vederea extrădării, în contextul circumstanţelor care indică riscul de a se ascunde sau a se sustrage procedurilor privind solicitarea sau implementarea extrădării”

sursă: Mediafax.ro

,a declarat Bojana Stankovici, purtătorul de cuvânt al instanţei, citată de agenţia Tanjug. Aşadar, pe durata procedurilor privind extrădarea, Ghiţă va rămâne închis la Belgrad. Ministerul Justiţiei are la dispoziţie, începând de ieri, 18 zile pentru a trimite toată documentaţia. Reprezentanţii instituţiei spuneau încă de vineri că vor face asta, în baza Convenţiei Europene de extrădare. Se pune însă în discuţie cât poate dura procesul, odată început. Autorităţile de la Bucureşti spun că în jurul a o lună de zile, realitatea ar putea să fie însă alta, ţinând cont şi de faptul că Ghiţă a comis o infracţiune pe teritoriul Serbiei- s-a folosit de un buletin, un paşaport şi un permis de conducere false.

De cât timp se afla Sebastian Ghiţă în Serbia şi de ce nu a plecat în condiţiile în care la Bucureşti se vehicula încă de acum o lună că se află acolo? Sunt două întrebări la care nu s-au dat răspunsuri încă. Sunt însă voci care susţin că fostul deputat s-ar fi lăsat prins. Mai ales în condiţiile în care surse apropiate anchetei spun că el ar fi fost vizitat în Serbia de mai mulţi, nu doar fratele Alexandru Ghiţă. Parteneri de afaceri, o femeie, şi angajaţi ai postului de televiziune pe care îl controlează ar fi fost la el, susţine Hotnews.

De ce a ales Sebastian Ghiţă o ţară ca Serbia nu se ştie deocamdată. Cert este însă ca alte state au întâmpinat probleme în aducerea unor fugari pe teoritoriu sârbesc. Bulgaria spre exemplu încearcă de aprope 3 ani să extrădeze din Serbia un bancher acuzat de corupţie.

Tzventav Vasilev, fost acţionar al băncii Corporate Commercial Bank s-a predat sârbilor în septembrie 2014. Încă de atunci autorităţile bulgare au făcut cereri oficiale pentru a Vasilev să fie predat, dar de fiecare dată s-au lovit de refuzuri. Ultima decizie de acest fel fiind chiar săptămâna trecută.

După aproape patru luni de la dispariţie, unul dintre cei mai căutaţi români, milionarul Sebastian Ghiţă a fost capturat în Serbia, la Belgrad, joi noapte. Cu barbă şi un alt stil vestimentar, Ghiţă a încercat să îi convingă pe poliţiştii sârbi, vorbind în engleză, că este slovac. Era dat dispărut de pe 19 decembrie 2016.