Se schimbă examenul de bacalaureat de anul viitor, la proba de limba română. Elevii vor primi un text non literar la primul subiect cu cerinţe care nu mai pun accent pe construcţia textului

DISTRIBUIȚI

Se schimbă examenul de bacalaureat de anul viitor, la proba de limba română. Elevii vor primi un text non literar la primul subiect cu cerinţe care nu mai pun accent pe construcţia textului, iar la subiectul doi sunt mai multe variante posibile. Pentru a-i familiariza cu modificările, elevii de clasa a XI-a au susţinut la simulare, o variantă asemănătoare cu cea care o să fie anul viitor !

Primul subiect al examenului la limba şi literatura română, va fi împărţit în punctele A şi B. Primul punct aduce o noutate majoră. Elevii vor primi un text non literar, cu cerinţe total diferite faţă de cele actuale.

Iar la punctul B de la subiectul I vor avea un text scurt de argumentat.

Şi subiectul doi a suferit modificări.

Dezamăgirea generală a elevilor a rămas însă păstrarea întocmai a subiectului trei – redactarea unui eseu pentru un text studiat.

În prezent varianta de examen la limba şi literatura română este diferită în funcţie de profilul de studiu, de anul viitor însă primele două subiecte vor fi comune, doar subiectul trei va fi diferenţiat.

Reprezentanţii ministerului Educaţiei speră ca modificările aduse examenului să-l facă mai relevant pentru competenţele elevilor şi astfel să crească şi procentul de promovabilitate. Anul trecut, doar 68% dintre elevii înscrişi la examenul de bacalaureat au trecut testul adolescenţei.