Se modifică din nou tarifele RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat că urmează să stabilească tarife de referinţă pentru primele RCA

DISTRIBUIȚI

Se modifică din nou tarifele RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat că urmează să stabilească tarife de referinţă pentru primele RCA. În timp ce şoferii se tem că preţurile vor exploda după expirarea perioadei de plafonare, asigurătorii spun că interesul societăţilor este să îşi păstreze clienţii, nu să-i piardă. În plus, patru companii noi ar trebui să asigure un mediu concurenţial avantajos pentru şoferi. Un preţ de referinţă este şi principala prevedere a legii RCA aflată în procedură legislativă în Parlament.

Tariful de referinţă, care ajută la limitarea creşterilor, a fost solicitarea patronatelor din transportatori de anul trecut din timpul protestelor.

După câţiva ani cu insolvenţe şi falimente, pe piaţa RCA din România au intrat patru companii noi care ar trebui să creacă mediul concurenţial. Astfel încât scenariul din toamna anului trecut când primele RCA au urcat până la suma fabuloasă de 22.000 de lei să nu se mai repete.

Pe de altă parte legea RCA a fost discutată astăzi în comisia de buget finanţe. La şedinţă au participat şi membrii ASF şi reprezentanţii transportatorilor.

Proiectul prevede stabilizarea pieţei prin înfiinţarea unei societăţi de stat care să vândă asigurări RCA, pentru că o astfel de companie nu urmăreşte profitul.  

De asemenea noua lege prevede sancţiuni până la pierderea licenţei pentru societăţile care nu vor plăti despăgubirile în termenul legal. Potrivit datelor ASF, din totalul de dosare de daune înregistrate în primele şase luni ale anului trecut, doar 54,70% au fost achitate în termenul legal.

Piaţa RCA a crescut şi în trimestrul 4 al anului trecut, continuând trendul ascendent din ultimii 5 ani, arată datele ASF. Astfel, numărul de contracte RCA încheiate a ajuns în 2016 la aproape 5 milioane, o creştere cu peste 5% faţă de anul precedent.